Новини

Нардепи схвалили закон, який дозволяє без мобілізації призивати резервістів

Підтримали законопроєкт 256 народних депутатів. Утримався під час голосування 21 обранець.

Фото
israel palacio, unsplash.com

Верховна Рада ухвалила ініційований президентом закон №3553, який має реформувати систему військових комісаріатів та дозволяє призивати без мобілізації резервістів у випадку «особливого періоду».

Про це повідомляє видання Українська правда з посиланням на законопроєкт №3553.

Підтримали його 256 народних депутатів. Утримався під час голосування 21 обранець.

Мета законопроєкту, як ідеться у пояснювальній записці, — «упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів». Також пропонують створити «територіальні центри комплектування та соціальної підтримки на базі військових комісаріатів».

Тепер у разі загострення ситуації на фронті або ж порушення українських кордонів держава зможе призвати на службу резервістів без оголошення мобілізації. Таким чином створюють новий вид військової служби — за призовом осіб із-поміж резервістів в особливий період.

Водночас під час розгляду проєкту закону у нардепів виникали зауваження щодо призову всіх без винятку резервістів без мобілізації. Правки, якими пропонували поширити його дію лише на тих військових, які підписали контракт із армією, відхилили.

Доповідачка щодо законопроєкту, заступниця голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла стверджує, що призивати без винятку всіх резервістів не будуть, а лише тих, хто має бойовий досвід. Вона також впевнена, що саме Верховна Рада буде тим запобіжником, який дозволить уникнути такої ситуації.

Коментарі