Новини

У центрі служби крови критично знижені запаси: буковинців просять ставати донорами

Наразі найбільш потрібною є ІІІ група крови з позитивним резус-фактором.

У Чернівецькому обласному центрі служби крови вичерпуються запаси. Працівники центру просять небайдужих буковинців ставати донорами, розповіла «Шпальті» директорка закладу Анжеліка Каланча: 

«Ми щодня проводимо заготівлі, однак виходить так, що вся кров зараз дуже потрібна, тому тільки-но поповнені запаси одразу вичерпуються. У багатьох наших постійних донорів виявили коронавірус, так само як і в медиків, тому їм ще мінімум місяць заборонено здавати кров. Зараз ми сподіваємося тільки на буковинців, які розуміють, що потреба є, вона дуже велика і їм не байдуже».

Наразі найбільш потрібною є ІІІ група крови з позитивним резус-фактором, її можна буде здати в понеділок, 29 березня. Але керівниця зауважує, що необхідними залишаються й інші групи, будь-якого резус-фактора.

Кров можна здати з понеділка по п’ятницю з 8.00 по 13.00 за адресою: вулиця Українська, 36. 

За детальнішою інформацією можна звертатися звертатися за телефоном: +38 (095) 49-80-155.

До речі, аби добре себе почувати перед здачею крови, важливо виспатися та не бути голодним. Сніданок має бути легким, без молочного, яєць, смаженого та бананів. Бажано не вживати багато солодкого до аналізів, а після – навпаки випити солодкий чай, щоб підвищити рівень цукру в крові. Впродовж 72 годин не вживати спиртного, не курити за дві години до і дві години після цього. Рекомендують здавати кров раз на три місяці, не частіше. Донором може стати кожен здоровий громадянин України у віці від 18 років, вагою не менше 50 кг. 

Після процедури ще 24 години варто утриматися від фізичних навантажень.

Якщо ви зробили татуювання, то рік не можете бути донором. Якщо приймаєте антибіотики – близько двох-трьох тижнів утримайтеся від здачі крови.

Коментарі