Новини

В Україну доставили китайську вакцину від COVID-19. Що про неї відомо

Її вже зареєстрували в Україні для екстреного використання. 

Фото Hakan Nural, unsplash.com

Першу партію китайської вакцини проти COVID-19 CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech Ltd доставили в Україну 25 березня.

Про це повідомляє «Громадське».

У МОЗ зазначають, що наразі отримали 200 тисяч доз. Як і попередні вакцини — AstraZeneca i Pfizer, — її вже зареєстрували в Україні для екстреного використання. 

Що це за вакцина

CoronaVac — вакцина, яку виготовляє китайська компанія Sinovac Biotech. Її головний компонент — нежиттєздатні вірусні частинки. Вони не можуть спричиняти хворобу, але викликають імунну реакцію. Таку технологію використовують для виробництва багатьох інших вакцин — наприклад, проти поліомієліту та дифтерії. 

Зберігати китайський препарат можна за температури 2-8°C. Для повноцінної імунізації людина повинна отримати дві дози з інтервалом у два тижні.

Що відомо про виробника

Sinovac Biotech — найбільша китайська компанія з виробництва вакцин. Її заснували 2001 року. 

Потужність її виробництва — від 300 до 500 мільйонів доз на рік. 

Sinovac виробляє шість типів вакцин для 34 країн світу. Зокрема, вона розробила вакцини проти гепатиту А і В, вірусів грипу та паротиту.

Ефективність вакцини

Вакцину Sinovac закупили для щеплень у Туреччині, Малайзії, Індонезії, Філіппінах. Нею вакцинували вже декілька мільйонів людей у Китаї. Наразі відкритих даних про результати досліджень китайських вакцин небагато.

Попередні дані досліджень свідчать про ефективність Sinovac 78%. Однак результати випробування препарату у Бразилії показали, що ефективність вакцини — 50,3%.

На початку березня фармацевтична компанія «Лекхім», яка постачатиме вакцини в Україну і є представницею Sinovac Biotech, повідомила, що вакцина успішно завершила третю фазу клінічних випробувань у Туреччині, її ефективність склала 83,5%.

У дослідженні взяли участь понад 10 тисяч добровольців.

Раніше у МОЗ заявляли, що Україна не купуватиме Sinovac, якщо ефективність буде менше 70%.

Які можуть бути побічні ефекти

Дослідження в Індонезії не виявили серйозних побічних ефектів. Найгірше, що спостерігали, — лихоманка, яка минала за декілька днів. 

Крім того, зазначають, що серед поширених побічних ефектів був локалізований біль на місці уколу, головний біль і втома.

Раніше ми писали про те, що в Україні розпочинають другий етап вакцинації. Першими щеплення отримають сімейні лікарі.

Коментарі