Новини

В Україні збільшили тариф на пологи: у чернівецьких пологових сказали, на що їх вистачить

Національна служба здоров’я збільшує тариф за пологи до 10 тисяч гривень.

З 1 квітня в Україні тариф на пологи, який платитиме держава, становитиме 10 382 грн. Про це пише ТСН із посиланням на голову Національної служби здоров’я Андрія Віленського. 

У НСЗУ зазначають, що цієї суми на пологи достатньо. Мовляв, тариф прорахований: 8 тисяч — це середня ціна і за фізіологічні пологи, і за кесарів розтин. Цих грошей достатньо, щоб надати всі послуги мамі та дитині і купити медикаменти. Що більше пологів у закладі, то більший прибуток, і це підтверджують звіти за рік реформи. 

Як розповіла у коментарі «Шпальті» медична директорка КНП «Пологовий будинок №2» Світлана Ткачик, їм ще не дали на підписання договір, тому очікують. Але дійсно передбачалося 10 тисяч гривень на пологи з квітня.

«Попередньо говорили про підвищення вартости пологів до 23-24 тисяч гривень, зараз зупинилися на 10-ти. Але у нас наразі і на фізіологічні пологи, і кесарів розтин дають 10 тисяч гривень. Хоче це різні витрати, різна кількість персоналу залучена. Кесарів розтин — це операція. На фізіологічні пологи 10 тисяч достатньо. Та якщо говорити про ускладнені, патологічні, вважаю, що повинні бути інші коефіцієнти на них», — каже Світлана Ткачик.

Вам буде цікаво: У Чернівцях майже 3 тисячі, у Кіцмані — 156 гривень: скільки виділяють на пологи медзакладам Чернівецької области

Як розповів «Шпальті» заступник гендиректора з організаційно-методичної роботи КНП «Чернівецький обласний перинатальний центр» Владислав Гошовський, збільшення суми на пологи на 25% — це добре. Адже що більше буде випадків надання допомоги щодо пологів, то більше коштів отримає відділення. 

«НСЗУ вирахувала середню суму на пологи. Якісь  дешевші, якісь дорожчі. Звичайно, хочеться більше коштів, бо з цього пакета теж витрачаємо і на оновлення обладнання, зарплату і доплату медикам, ремонти тощо», — каже Владислав Гошовський.

Раніше ми писали про те, що з квітня в Україні пологи стануть безкоштовними. Після запровадження реформи держава покриє 100% вартости цих послуг.

Коментарі