Бізнес

Чернівецький бренд напівфабрикатів: Наталя та Ігор Суворови – про розробку упаковки та фірмових комунікацій

Про брендинг, розробку упаковки напівфабрикатів та особливості дизайну.

До нашого агентства звернулася власниця мережі кондитерських виробів «Мантулки» та ресторану Rita Steinberg Людмила Столяр із завданням здійснити брендинг власної торгової марки пельменів і вареників. 

Це був дуже цікавий проєкт, адже перед нами постало декілька завдань, які вдалося реалізувати, але про це згодом.

Ви сказали «брендинг». Поясніть, будь ласка, це поняття.

Брендинг – це комплексний підхід до створення вербальних та візуальних комунікацій, над яким працює команда фахівців: аналітики, стратеги, маркетологи, копірайтери, дизайнери тощо. Мусимо розвіяти хибні уявлення про брендинг. Одні вважають, що цей процес пов’язаний лише з дизайном, інші ж зводять усе до рекламної сфери. Насправді брендинг вказує чіткий напрямок для комунікації зі споживачами і надає компанії можливість бути різною та водночас впізнаваною. А ми створюємо передумови для формування бренду — певного образу у свідомості споживачів про компанію чи продукт.

Людмила Столяр

З чого розпочалася ваша робота над цим проєктом?

Наша співпраця завжди розпочинається з глибинного вивчення бізнесу замовника: особливості, характеристики, переваги продукту. Ми дізналися, що пельмені і вареники виготовляють вручну із заварного тіста та високоякісних фермерських продуктів. Вироби пакували в екопакети, на які клеїли наліпки, і зав’язували пакунок сургучем вручну. Асортиментна лінійка нараховувала 12 різновидів.

Яким був наступний етап?

Далі, аби створити цілісний образ і концептуальні комунікації, потрібно вивчити «оточення» цього продукту. У цьому випадку доречним буде перефразований вислів: «Скажіть мені, хто ваші конкуренти, і я скажу, хто ви». Спочатку ми досліджували ринок і конкурентне середовище, аби зрозуміти перспективи бізнесу напівфабрикатів: тенденції, попит, шляхи реалізації тощо. Ця робота потребує великої кількости зусиль та часу.

Яких висновків ви дійшли, вивчивши ринок?

Зрештою, ситуація виявилася оптимістичною для цього бізнесу – попит на напівфабрикати зростає, що зумовлено пришвидшенням темпів життя. Серед «швидких« продуктів улюбленці споживачів – пельмені (24,2%) і вареники (21,7%). Орієнтири, за якими обирають бажаний продукт, – від ферми до столу, вибір місцевих продуктів, швидке приготування. Тобто люди хочуть купувати екологічно чистий продукт із чесним складом – такою є тенденція у всьому світі.

Чи достатньо цих напрацювань для того, аби розпочати роботу над дизайном?

Ні. Дуже важливим етапом у нашій справі є визначення цільової авдиторії потенційних покупців. Це потрібно, аби зрозуміти, які комунікації привернуть увагу споживачів та будуть їм близькими. Ми орієнтувалися на людей, які надають перевагу якісним фермерським продуктам. Більшість із них — це мами, які хочуть забезпечити свою сім’ю домашнім харчуванням, але не завжди мають на це час.

Ми визначили переваги наших напівфабрикатів: ручне ліплення, фермерське екологічно чисте м’ясо та високоякісні інгредієнти для тіста. Але суттєвим недоліком було те, що продукт був безликим і «розчинявся» в різноманітті пельменів та вареників у холодильниках магазинів.

Як ці напрацювання допомогли під час розробки дизайну?

Це допомогло створити чітку позицію і цінності бренду щодо конкурентів у цій ніші на ринку. Суть нашого бренду — «Пельмені, як вдома», а інтонації – крафтові, добрі, турботливі.

Аби передати душевність, сімейні цінності, екологічність, ми розробили нейм – «Мамині гостинці». Він транслює всі повідомлення споживачеві: ніби мама передала гостинчик дітям, смак, як удома, натуральність тощо. Підсилили назву гаслами: «Саме ті — домашні», «Смачно, бо мама зліпила», «Мама – найкраща майстриня». Лише після цього ми розпочали роботу над дизайном.

Які особливості дизайну упаковки?

Ми розробили фірмового персонажа – це мама, яка готує пельмені та вареники. Зважаючи на те, що асортиментна лінійка досить велика, вирішили створити різні сюжети: на упаковці вареників із грибами та картоплею мама збирає гриби, з вишнею – вишні, із сиром та родзинками – ліпить тісто, на упаковці пельменів із яловичиною та свининою – куховарить біля плити тощо. Фірмовий персонаж постає на різних упаковках у різних образах, що акцентує увагу на розмаїтті виробів. Назву ми прописали у стилі леттерінг – це спеціально розроблений унікальний набір літер. Також ми розробили фірмову палітру, визначили додаткові шрифти, способи їх написання тощо.

Який вид упаковки ви обрали для напівфабрикатів?

Ми звернули особливу увагу на екологічність упаковки, тому відмовилися від пластику і надали перевагу картонній обичайці, яка фіксує пакети з біорозкладного поліетилену. Завдяки цьому рішенню вдалося зберегти асортимент із 12 SKU (друк таких упаковок припустимий у невеликих тиражах), скоротити поліграфічні витрати і посилити концептуальність продукту – «Натурально і смачно, як вдома».

Як відгукнулася замовниця про проєкт, який ви розробили?

Невдовзі ми з пані Людмилою записали інтерв’ю про її шлях у бізнесі та брендинговий проєкт «Мамині гостинці». Ось що вона розповіла:

«Усі наші сподівання справдилися. По-перше, пельмені в цій упаковці мають дуже красивий вигляд у холодильнику, по-друге, наш бренд став справді впізнаваним. І, до речі, ми простежили зростання продажів».

Також замовниця записала відеовідгук про проєкт «Мамині гостинці». Знаково, коли ти бачиш, що твоя робота приносить користь та результати — це надає натхнення та окрилення. 

 

Звертайтеся до агентства Wizart, і ми із задоволенням допоможемо у проєктуванні цілісного та впізнаваного бренду для вашої компанії.

 Агентство Wizart:
www.wizart.agency
тел.: +38 050 964 36 09
Чернівці, проспект Незалежности, 96, офіс 612
instagram.com/wizart.agency/
facebook.com/wizart.branding.agency

Партнерська публікація

Коментарі