Офтоп

У Румунії планують створити великий національний парк у межах гірського масиву Фегераш

Представники «Foundation Conservation Carpathia» викуповують майно, орендують права на полювання, відновлюють дику природу та запобігають незаконній вирубці лісів.

Takefreebies, Unsplash

Оригінальний матеріал NYT

Організація «Foundation Conservation Carpathia», створена 2009 року, працює над захистом величезної площі Карпатських лісів. Представники компанії викуповують майно, орендують права на полювання, відновлюють дику природу та запобігають незаконній вирубці лісів.

Вони планують повернути земельні ділянки у власність громад, щоб створити національний парк у межах гірського масиву Фегераш. Разом з уже наявним національним парком П’ятра Краюлуй нова зона створить ланцюг парків та величезний заповідник дикої природи. Таким чином влада Румунії та «Foundation Conservation Carpathia» намагаються зберегти свої природні ресурси, на відміну від інших країн, які докладають усіх зусиль, щоб замінити те, що вже втратили.

На території Румунії у Південних Карпатах багато перестійних лісів, які вирізняються біорізноманіттям, але водночас під загрозою вирубки.

Лісники з «Foundation Conservation Carpathia» працюють щодня: відстежують дику природу, пересаджують ліси та виявляють незаконну діяльність із лісозаготівлі.

Після падіння комунізму уряд Румунії розпочав програму реституції націоналізованих земель. У результаті структура власности на значну частину румунських лісів змінилася. Лісозаготівельні компанії почали купувати території, які перебували у приватній власності, а це своєю чергою призвело до масштабної вирубки лісів.

Окрім того, високий рівень браконьєрства та надмірне полювання дуже негативно вплинули на популяцію дикої природи у Фегераші. Для того, щоб вирішити цю проблему, представники «Foundation Conservation Carpathia» створили власне мисливське товариство та придбали права на полювання у декількох великих урочищах загальною площею 160 000 акрів. Так вони можуть захистити тварин на цих територіях.

Хоча більшість жителів Румунії підтримують рішення щодо збереження урочищ, представники навколишніх громад інколи виступають проти, оскільки дуже залежать від полювання або ж дикі тварини, як-от ведмеді, вовки та рисі, псують їхнє майно та полюють на худобу.

Звісно, створення національного парку потребує багато часу. Дуже ймовірно, що на шляху «Foundation Conservation Carpathia» ще виникне чимало непередбачених перешкод. Але, можливо, організація та жителі Румунії спільними зусиллями досягнуть бажаного результату та стануть прикладом для інших членів міжнародного співтовариства.

 

Коментарі