Новини

Буковинці анонімно скаржаться на роботу громадських закладів у карантин

Люди скаржаться анонімно, адже багато власників бізнесів потім шукають, хто їх видав. Особливо це стосується сільських місцевостей. 

Буковинці та чернівчани почали масово повідомляти про незаконну роботу ресторанів та кафе під час карантину.

Як розповіла «Шпальті» начальниця Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Анжела Косован, дуже часто такі звернення їй надходять в особисті повідомлення анонімно.

Їй пишуть люди, які дотримуються карантину і які не хочуть миритися із вибірковістю його дотримання. Також їх непокоїть епідситуація в області.

«Люди хочуть, аби закон діяв для всіх однаково. Не щоб комусь забороняли виходити на роботу, поки інші ресторани чи кафе успішно працюють. Мені пишуть або у фейсбуку, або в інстаграмі, але всі це просять робити анонімно. Відповідальність на себе взяти ніхто не хоче. І я розумію, чому. Часто повідомлення надходять про якісь масові святкування у районах чи селах, де всі всіх знають. Власники закладів потім шукають, хто їх видав. Люди хочуть бути соціально відповідальними, але не говорять про це відкрито. Навіть бували випадки, коли когось запрошували на святкування весіль чи хрестин. Вони не йшли, а повідомляли нам про місце, де відбувається захід», — розповідає Анжела Косован.

Вона додає, що скарги надходять не лише на кафе чи ресторани. Досить часто бувають і від відвідувачів ринків.

«Бувають випадки, що ми перевірили ринок, і лиш від’їжджаємо – там починають продавати і працювати недозволені магазини. Люди пишуть, що працюють групи непродовольчих товарів. І ми повертаємося назад. Насправді ми вдячні за таку реакцію і допомогу», — додала вона.

Чиновниця також просить відповідальних жителів области, які хочуть повідомити про незаконну роботу тих чи інших підприємств, повідомляти про це і в поліцію.

«Звісно, ми перевіряємо всі заклади, про які нам повідомляють. Ми ж на роботі й так інспектуємо. І коли бачимо, що 90% закладів таки закриті, легше піти туди, про яке місце нам точно повідомили. Поки що на всі звернення ми відреагували. Але цілком може бути таке, що ми не встигнемо. У вихідні можуть працювати 20 інспекторів, а об’єктів, які треба проінспектувати в області, – 400 тисяч. Тому ми закликаємо людей звертатися і в поліцію», — каже Анжела Косован.

Вона додала, що багато закладів інспектують усе одно у супроводі правоохоронців. Адже підприємці придумують різні схеми, як оминути закон: приймають людей через чорні входи чи ж закривають вікна та двері, щоб їх не бачили з вулиці. У таких випадках інспекції доводиться чекати, поки відвідувачів випустять. Часто виникають конфлікти.

Раніше ми писали про те, що у Чернівцях ресторатори влаштували мирний протест. Вимагали від обласної влади написати звернення до Кабміну з вимогою дозволити закладам харчування працювати, незважаючи на дію «червоної» зони карантинних обмежень.

Також нагадаємо, що Чернівецька область продовжує перебувати у «червоній» зоні карантину.

Коментарі