Новини

В Україні покращують комунікацію людей із вадами слуху. Коли реалізують проєкт у Чернівцях

Нечуючі зможуть отримати інформацію через сурдоперекладача в режимі онлайн.

Фото calliope-interpreters.org

З 5 березня в Україні реалізують пілотний проєкт «Почуй мене». Він спрямований на спрощення комунікації між людьми з вадами слуху та представниками органів державної влади. 

Для консультування осіб з інвалідністю створили спеціалізовану «гарячу лінію». Звернення приймають працівники Урядового контактного центру за допомогою засобів телекомунікації. Згодом вони надсилають звернення органам державної влади для того, аби вирішити питання та надати відповідні роз’яснення.

Нечуючі зможуть отримати інформацію через сурдоперекладача в режимі онлайн, а також у вигляді відеолиста. 

Скористатися цією послугою можна через сайт Мінсоцполітики

«Прямий діалог між міністерством та людьми з інвалідністю сприяє прискоренню розбудови безбар’єрної України, де всі без винятку громадяни мають рівні права та можливости», — мовиться у повідомленні на сайті міністерства.

Детальнішої інформації у Департаменті праці та соціального захисту населення Чернівецької міськради «Шпальті» не надали.

«Про це інформації у нас немає. Знаю, що таку програму розробляють, її потрібно запровадити в усі заклади. Ми працюємо над її впровадженням, є лист на ім’я міського голови щодо цього. Але для того, аби така послуга працювала, потрібно відновити прийом громадян, забезпечити людей технікою, аби були сурдоперекладачі», — прокоментувала начальниця Департаменту Людмила Березовська.

Голова обласної організації товариства глухих Людмила Дубровіна нам повідомила, що у Чернівцях про подібний проєкт говорили ще давно.

«У нас є «Сервіс УТОГ», завдяки якому через смартфон нечуючі люди можуть спілкуватися. Вони в будь-який час можуть зателефонувати нам через відеозв’язок та зконтактуватися з перекладачем. Зараз ми домовляємося про те, щоб нам виділили кошти на придбання 10 планшетів. Це потрібно для того, щоб сервіс працював у чернівецьких ЦНАПах і поліклініках. Питання на стадії вирішення», — сказала голова організації.

Раніше «Шпальта» спілкувалася з нечуючими людьми і з’ясувала, з якими проблемами найчастіше вони зіштовхуються у повсякденному житті і які питання потрібно вирішувати місцевій владі першочергово.

Коментарі