Афіша, Новини

У Чернівецькій філармонії відбудеться світова прем’єра композиції Бориса Кудрика

Академічний симфонічний оркестр філармонії буде виконувати твір 45 хвилин.

У Чернівецькій обласній філармонії імені Дмитра Гнатюка відбудеться світова прем’єра симфонії мі-бемоль мажор Бориса Кудрика. Захід проведуть у п’ятницю, 19 березня. 

Як повідомив «Шпальті» головний диригент і художній керівник симфонічного оркестру Йосип Созанський, такої композиції в історії світової музики майже немає.

«Борис Кудрик — дуже відома постать в українській музиці. Він творив музичну історію в Західній Україні, був піаністом, музикознавцем та композитором. Той твір, який будуть виконувати, триває 45 хвилин», — сказав він.

За словами Созанського, Кудрик написав симфонію мі-бемоль мажор у 1950 році в радянському концтаборі «Дубравлаг» (Мордовія). Через два роки там автор загинув. А його музичні нотатки привіз до Львова співв’язень Василь Барвінський, якому вдалося повернутися в Україну. 

Тому ці рукописи є унікальним свідченням творчої діяльности музиканта в умовах сталінських концтаборів. 

«Людина знайшла надію. Він фіксував кожен день свій у концтаборі на папері — саме так дякував Богу за кожен день. Зокрема, ця симфонія життєрадісна й сентиментальна. Там є любов», — підсумував Йосип Созанський.

Початок о 18:30. Трансляцію можна буде подивитися на сторінці «Шпальти» у фейсбуку.

Раніше ми писали про те, що українку Оксану Линів визнали «Найкращою диригенткою 2020 року». Це німецька премія, присвячена винятково оперному мистецтву.

Коментарі