Новини

У Чернівцях з’явилася перша патронатна сім’я. Як стати опікуном та куди звертатися батькам

Діти перебуватимуть у сім’ї, поки їхні батьки не впораються зі складними життєвими обставинами.

Фото Чернівецької міської ради

У Чернівцях учора, 16 березня, з’явилася перша патронатна сім’я. Про це повідомляє пресслужба Чернівецької міської ради.

«В сім’ю тимчасово влаштували трьох малолітніх діток, які залишилися без батьківського піклування. У патронатній сім’ї діти отримають відповідний догляд та піклування, поки рідні батьки долають складні життєві обставини», —  мовиться у повідомленні пресслужби.

Під складними обставинами розуміють, наприклад, відсутність житла, зловживання алкоголем і сім’ї, наркотичну залежність, втрату роботи, смерть членів родини, через яку батьки опинилися в скруті, насильство тощо. 

Про це у коментарі «Шпальті» розповіла провідна фахівчиня із соціальної роботи Чернівецького міського центру соціальних служб для сім’ї дітей і молоді Оксана Зелінська. Також вона нам пояснила, хто може стати патронатними вихователями.

«Це можуть бути батьки, близькі родичі, вихователем може стати навіть невістка, наприклад. Вони повинні звернутися у Чернівецький міський центр соціальних служб. Вихователем може бути тільки одна особа, інша — помічник. Для цього потрібно подати заяву, зібрати певні документи. Згодом охочих стати патронатними вихователями направляють на навчання в обласний центр соціальних служб. Відтак передають документи в декілька відомств. І після зазначених процедур, згідно з розпорядженням міського голови, оформлюють опіку», — сказала фахівчиня.

За словами Оксани Зелінської, патронат можна оформити над дітьми лише однієї родини. Тобто, якщо в родині, яка опинилася у складних життєвих обставинах, є 10 дітей, то виховуватимуть їх усіх. 

Крім того, у патронатних вихователів повинні бути відповідні умови для проживання дітей. Тому соціальні служби проводять певні перевірки. 

«Виховання можна оформити на термін до 3 місяців, поки батьки не здолають труднощі. Але якщо за цей період нічого не зміниться, то патронат можуть продовжити до 6 місяців», — сказала Оксана Зелінська.

Батькам, які опинилися у складних життєвих обставинах і готові тимчасово віддати дітей під патронат, потрібно прийти з заявою у Чернівецький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та службу у справах дітей. 

Після цього здійснять відповідну оцінку потреб сім’ї і визначать, чи справді вона потрапила у складні життєві обставини та потребує патронату.

Довідка. Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Коментарі