Новини

Скільки буковинці платитимуть за порушення ПДР: у патрульній поліції розповіли про нові штрафи

Відсьогодні відчутно зросли штрафи за порушення низки правил дорожнього руху.

Сьогодні, 17 березня, набув чинности закон, що підвищує відповідальність за порушення безпеки дорожнього руху. Відтепер за найпоширеніші порушення ПДР доведеться сплачувати значно більші штрафи.

Перш за все, як повідомив під час брифінгу начальник управління патрульної поліції Чернівецької области Олег Йосипів, відтепер закон усуває низку можливостей уникнути покарання в суді.

До прикладу, коли водіям або їхньому захисту вдавалося «вирішити» в суді, щоб справу закрили, тому що вона малозначна.

Також серед найпоширеніших таких можливостей було, зокрема, закриття справи за закінченням терміну її розгляду.

Тобто, на вивчення адміністративної справи законодавство раніше передбачало лише три місяці. Захист обвинуваченого міг грамотно затягувати судовий процес. Не встигнувши розглянути справу за цей час, її закривали.

Наступний спосіб був, по суті, пережитком радянських часів. Ідеться про передачу справи на розгляд трудового колективу, де працює порушник. У практиці судів траплялися навіть абсурдні ситуації, коли на поруки колективу передавали його керівника. Отже, підлеглі мали б насварити свого начальника, аби він подібного більше не вчиняв.

«Статті 21 та 22 КУпАП дозволяли передавати водіїв напідпитку. Патрульні, іноді навіть переслідуючи порушника та ризикуючи життям, зупиняють його, затримують, документують, направляють матеріали до суду… А рішення — «передати на розгляд трудовому колективу». Відтепер таких випадків не буде», — пояснює Олег Йосипів.

Пиятика за кермом стане дорожчою

До речі, штрафи за керування напідпитку значно зросли. Якщо водій уперше попався в стані сп’яніння, за частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, суд може накласти стягнення в розмірі 17 тисяч гривень із позбавленням права керування на рік.

Вчинене вдруге впродовж року таке правопорушення – це частина друга цієї ж статті. Розмір штрафу в такому разі складе 34 тисячі з позбавленням права керування на три роки, з оплатним вилученням транспортного засобу. Або ж адмінарешт на 10 діб із вилученням транспортного засобу або без такого.

Якщо водія зловлять п’яним за кермом утретє впродовж року, він муситиме сплатити 51 тисячу гривень із позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією транспортного засобу.

За вчинення ДТП з потерпілими у стані сп’яніння встановили кримінальну відповідальність — стаття 286/1 Кримінального кодексу України.

Крім того, за словами Олега Йосипіва, тепер інакше обчислюватимуть термін позбавлення водійського посвідчення. Якщо раніше у кермового, який вдруге та втретє попадався напідпитку, найбільше покарання поглинало менше, то зараз їх сумують. Отже, якщо водій натрапить напідпитку на поліціянта тричі, він отримає 14 років позбавлення прав.

Крім того, новий закон скасовує необхідність залучення свідків під час оформлення поліціантами матеріалів за статтею 130 (Керування у стані сп’яніння).

«Раніше правоохоронці для складання адмінматеріалів та перевірки водія були зобов’язані спочатку знайти двох свідків, то зараз це можна робити самотужки. Але за умов здійснення безперервної відеофіксації. Управління патрульної поліції забезпечене в достатній кількості відповідних пристроїв. Відсьогодні видаємо вдвічі більше бодікамер. Щоби відеоматеріалів було достатньо для доказу правопорушення в суді», — каже начальник УПП.

Від початку дії нового закону вже затримали одного водія у стані сп’яніння. На нього склали всі адміністративні матеріали, зафіксувавши на бодікамеру весь процес спілкування.

Так само скасували необхідність залучення понятих у разі фіксації поліцією або інспекторами з паркування порушення правил паркування.

Штрафи за це також зросли, проте не набагато. Тепер вони сягають від 340 до 680 гривень.

Норми використання TrueCam більше не будуть двозначними

Збільшення штрафів торкнулося й перевищення швидкости. Проте сума санкцій все одно залишається доступною для водіїв. Їдучи зі швидкістю більш як на 20 кілометрів на годину вище за дозволений швидкісний режим, доведеться сплатити 340 гривень. Раніше штраф складав 255 грн.

За перевищення більш як на 50 км/год карають відчутніше — 1700 грн проти 510 гривень раніше.

Також новий закон прибрав подвійне трактування норм використання приладу вимірювання швидкости TrueCam.

«Деякі водії, котрі не хотіли сплачувати за порушення правил дорожнього руху, намагалися віднайти юридичні шпарини в роботі поліціантів та в законодавстві. Спочатку вигадали, що в приладу TrueCam відсутній сертифікат. Потім стверджували, що його не можна використовувати в ручному режимі – лише на штативі. Хоча в інструкції вказано, що тринога є лише додатковим аксесуаром до приладу.

Крім того, сама конструкція має рукоятку пістолетного типу та кнопку куркового типу для ввімкнення фіксації. А ще має упор для плеча. Тож для чого, як не для використання в ручному режимі, створений цей прилад? Аби надалі не було подібних подвійних трактувань у судах або під час винесення постанов, до законодавства і внесли правки, які унеможливлюють це», — розповів заступник начальника УПП Олександр Замерзляк.

Збільшення штрафів торкнулося й пішоходів

Також збільшення суми штрафів торкнулося й низки інших порушень.

Штрафи за втечу з місця ДТП зросли з 255 до 3400 гривень.

«Цьогоріч маємо 82 втечі з місця ДТП. 74 з них нам вдалося встановити. Тож водії повинні розуміти, що ймовірність встановлення їхньої особи зараз є високою, а, отже, й штраф їм із великою ймовірністю доведеться платити значно більший. Краще проявити свою громадянську позицію, залишитися на місці, надати необхідну допомогу, викликати поліцію та медиків, якщо є така потреба», — заявив Олег Йосипів.

Керування без пристебнутого паска або мотошолому збільшилося в 10 разів і становить тепер 510 гривень.

Їзда з невстановленими номерами або погано видимими обійдеться у 850 гривень, а повторне порушення – 1700 грн.

Створення аварійної ситуації підвищили з 680 до 1445 гривень. Також за це загрожує позбавлення права керування транспортним засобом від 6 місяців до 1 року.

Забуті документи на транспортний засіб чи на право керувати — 425 гривень. Керування, не маючи на це прав – 3 400 гривень. Позбавлений права керування за статтею 130 (керування у стані сп’яніння) – 20 400 грн. При цьому постанову виносить не суд, а поліціант.

Повторно вчинене таке порушення обійдеться в 40 800 грн із позбавленням права від 5 до 8 років з можливістю платного вилучення транспортного засобу.

Насамкінець, не опинилися поза увагою й пішоходи. Перехід у невстановленому місці – 255 грн проти 51 грн раніше. Спричинення пішоходом ДТП у стані сп’яніння – 680 гривень, а створення аварійної ситуації – 850 грн.

Також правоохоронці відтепер мають право здійснювати свої посадові обов’язки у звичайних цивільних автомобілях, без розпізнавальних знаків та проблискових маячків патрульної поліції. Щоправда, як повідомив Олег Йосипів, поки що такої можливости в управління немає. Але не відкидає запровадження такої практики в майбутньому.

Коментарі