Новини

На платних камерах слідчі ізолятори в Україні заробили майже 3 мільйони гривень

Слідчі ізолятори у такий спосіб заробляють на ремонт своїх приміщень, багатьом із яких уже понад 100 років.

Фото De an Sun, unsplash.com

Слідчі ізолятори України завдяки реалізації платних камер заробили 2 795 326 гривень.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Усі кошти, зароблені в ході цього експериментального проєкту, спрямовують на відновлення безкоштовних камер слідчих ізоляторів. Наразі оновлено 39 безкоштовних камер на 280 місць.

«Унаслідок постійної нестачі фінансових ресурсів для проведення поточних та капітальних ремонтів у слідчих ізоляторах, яким наразі вже понад 100 років, більшість приміщень перебуває у вкрай незадовільному технічному стані. Це не тільки не відповідає нормам національного законодавства та європейських стандартів щодо умов тримання осіб, узятих під варту, але й подекуди порушує будь-які санітарні норми та виходить за рамки людяности», — йдеться у повідомленні міністерства.

У зв’язку з цим і з’явився проєкт, який передбачає можливість за фіксовану плату надавати ув’язненим місця у камерах із поліпшеними побутовими умовами проти тих, що зараз є у звичайних камерах.

Водночас у міністерстві наголошують, що йдеться не про «люкс номери» чи «VIP апартаменти» у санаторії замість слідчого ізолятора. Це платні камери зі збільшеною нормою площі на одного ув’язненого, із відгородженим санвузлом та мінімальним набором необхідних побутових умов.

До речі, вартість таких камер у Чернівецькому слідчому ізоляторі становить 346 гривень на добу, 1170 грн на тиждень та 2508 — на місяць.

Коментарі