Бізнес

Маркетинговий план компанії: стратегія для перемоги

Про етапи маркетингового плану та типи маркетингових активностей.

Фото Unsplash

Маркетинговий план – це ваш навігатор, який вказує на правильний шлях, що веде до споживачів. У сучасному світі цей документ є необхідністю для компаній, адже без визначення власної споживчої авдиторії, унікальности продукту та способів популяризації підприємство не зможе зайняти відповідну нішу на ринку та повноцінно функціонувати. З його допомогою компанія визначає, які канали комунікації та просування будуть не лише доречними, а й фінансово вигідними та дієвими. Важливим етапом формування маркетингового плану є визначення довгострокової конкурентної переваги, яка може забезпечити прибутковість компанії.

Маркетинговий план є викладом маркетингової стратегії і містить низку конкретних дій, які потрібно здійснити, орієнтуючись на очікувані результати. Серед планів є як детальні, так і більш прості, короткострокові та довгострокові. Але всі вони базуються на трьох основних складових: цілі – чого прагнете досягнути, стратегії – як ви хочете цього досягнути, оцінці – визначення, чи досягнули ви того, чого прагнули.

До речі, маркетингові плани можуть різнитися залежно від бізнес-сфери їхнього застосування. Та є базові елементи, які містить більшість планів. Вони допоможуть вам скерувати бізнес у правильному напрямку.

Аналіз ситуації

Це дослідження ринку та його тенденцій, опис конкурентного середовища. Також тут розглядають зовнішні та внутрішні чинники, які можуть вплинути на вашу маркетингову стратегію: сильні та слабкі сторони компанії, її можливості та ризики. Під час цього етапу визначають «ідеальних» клієнтів, адже марно вважати, що можна привабити всіх.

Визначення унікальної торговельної пропозиції

УТП описує, як компанія здобуватиме конкурентну перевагу: пропонуючи унікальний і неперевершений продукт, забезпечуючи низькі або доступні ціни чи найкраще обслуговування клієнтів. Далі, базуючись на УТП та аналітичних висновках попереднього етапу, розробляють стратегію компанії та визначають операційні завдання.

Маркетинговий бюджет

 Для реалізації конкретної маркетингової стратегії необхідно залучати певні ресурси, за допомогою яких компанія зможе виконати стратегічні завдання.

Оцінювання результатів

Необхідно здійснювати оцінку того, наскільки вдалося за стратегічним планом та маркетинговими тактиками досягнути бажаних результатів.

Виокремимо певні типи маркетингових активностей:

Маркетинг у соціальних мережах

SMM (Social Media Marketing) – це комплекс дій, спрямованих на просування компанії, продукту тощо та їхніх ідей на ринку у соціальних мережах різного спрямування: Facebook, Instagram, Twitter та ін. Цей канал комунікації надає швидкий зворотний зв’язок із вашою авдиторією. Але навіть «всемогутні» соцмережі потребують чіткого та концептуального підходу – за умови хаотичного адміністрування сторінки ви не досягнете очікуваних результатів. Важливо також дослідити, чи користується ваша цільова авдиторія соцмережею, яку ви обрали для просування, чи відповідає вона потребам та інтересам споживачів.

Контекстно-медійний маркетинг

Поширеною практикою є використання компаніями PPC-реклами. PPC-реклама (pay per click) – це комунікація в інтернеті, за яку рекламодавець сплачує кошти ресурсу, де розміщує свою рекламу. І платить він лише за взаємодію користувача з цим рекламним контентом – за клік. 

До прикладу, ви запускаєте рекламне оголошення в пошуковій системі – воно буде відображатися щоразу, коли користувач вводить визначальне слово, яке відповідає вашому фіксованому списку таких слів.

Ціна за клік є варіативною – все залежить від фінансових можливостей компанії, на кшталт бізнесу, конкуренції тощо. Це надасть можливість контролювати рекламний бюджет і оцінювати реакцію на ваші рекламні кампанії.

Маркетинг тимчасового періоду

Рекламні кампанії та активності, які працюють упродовж певного періоду, надають можливість підприємцям привернути увагу до свого бізнесу, підвищити чи «втримати» інтерес споживачів та навіть збільшити продажі своїх послуг чи товарів. Сезонність бізнесу спонукає маркетологів до різноманітних активностей. До прикладу, розпродажі та акції на хутряні вироби у літній період чи на купальники взимку. Календарні святкові дні надають можливість тематично оздоблювати приміщення, випускати лімітовані колекції товарів, розповсюджувати брендовані вироби, дарувати сертифікати, співпрацювати з іншими фірмами. Також це стосується і днів народження компаній чи товарів, «тисячного клієнта» чи визначених підприємством періодів.

Контент-маркетинг

 Це інструмент, який використовують для залучення більшої кількости авдиторії за допомогою якісного контенту. Ні, це не копіювання чи бездумне наслідування. Це створення унікальної інформації у вашому сегменті бізнесу. За допомогою такого контенту ви збільшите довіру до продукту чи компанії, зміцните позиції в інформаційному просторі.

Важливо знати, для кого ви пишете і з якою метою. Немає значення, у якому вигляді ви оприлюднюватимете інформацію, – стаття це, замітка, добірка, фото- чи відеоконтент, інфографіка тощо. Дієвий та результативний контент той, що корисний для вашого потенційного споживача та який системно публікують.

За допомогою маркетингового плану компанія може передбачити зміни на ринку. Адже, орієнтуючись на нього, підприємець прагне отримати найсвіжішу інформацію про споживачів, конкурентів та тенденції галузі. А вже потім координує роботу окремих підрозділів для створення продукту, який найбільше затребуваний серед клієнтів.

Отож, для того, аби сформувати маркетинговий план, потрібно:

— здійснити моніторинг галузевих та економічних тенденцій;

— вивчити конкурентне середовище, аби визначити, які переваги ви маєте в обслуговуванні та цінах;

— віднайти найкращі способи виходу на цільовий ринок за допомогою різноманітних каналів комунікації та популяризації.

Агентство Wizart надає послуги з розробки брендингових концепцій, маркетингових планів, визначення каналів просування, планування рекламного бюджету тощо. Звертайтеся, наші фахівці допоможуть вашій компанії стати більш ефективною!

 

Агентство Wizart:
www.wizart.agency
тел.: +38 050 964 36 09
Чернівці, проспект Незалежности, 96, офіс 612
instagram.com/wizart.agency/
facebook.com/wizart.branding.agency

Партнерська публікація

Коментарі