Новини

Черговий рекорд: SpaceX вивела на орбіту 60 супутників зв’язку

Уперше на Землю повернулася ракета, яка здійснила дев’ять стартів і дев’ять посадок.

Фото Tim Mossholder, unsplash.com

Ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX вивела на орбіту чергову партію супутників зв’язку Starlink.

Водночас компанія SpaceX встановила новий рекорд: уперше на Землю повернулася ракета, яка здійснила дев’ять стартів і дев’ять посадок, повідомляє «Голос Америки».

Двоступенева ракета стартувала з майданчика в Космічному центрі імені Кеннеді у Флориді в неділю, 14 березня, о 6:01 за місцевим часом. Приблизно через дев’ять хвилин перший ступінь багаторазової ракети повернувся на Землю, опустившись на безпілотну платформу в Атлантичному океані.

Запуск здійснили через декілька днів після того, як інша ракета Falcon 9 вирушила в космос із сусіднього стартового комплексу.

Обидві ракети вивели на орбіту по 60 супутників Starlink, наблизивши SpaceX до її мети — створення початкового угрупування з 1440 супутників.

Так, з початку року SpaceX провела вже вісім успішних запусків Falcon 9. Лише одна посадка в лютому була невдалою. Вона перервала серію з 24 успішних повернень першого ступеня ракети назад на Землю.

У SpaceX на решту року заплановано ще близько 35 запусків.

Нагадаємо, американська космічна компанія Ілона Маска SpaceX здійснила наймасовіший за кількістю корисних навантажень запуск в історії космонавтики. Так, місія SpaceX Transporter-1 доставила на орбіту 143 супутники.

Коментарі