Новини

Компенсація коштів: скільки батьків на Буковині скористалися послугою «Муніципальна няня»

«Муніципальна няня» – це урядовий проєкт із підтримки молодих батьків. У його рамках держава компенсує частину витрат на послуги няні для дітей до 3 років.

Фото Robo Wunderkind, unsplash.com

На Буковині вже 38 родин скористалися послугою «Муніципальна няня» та отримують грошову допомогу на відшкодування грошей.

Як повідомила «Шпальті» заступниця директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Ольга Андрієва, будь-хто може скористатися цією послугою.

«Головною умовою є те, що обидва батьки повинні бути працевлаштовані. Винятки становлять ті, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю або за дитиною з важкою хворобою. Також винятком є батьки, в яких народилося 3 і більше дітей. Окрім цього, можуть отримати грошову допомогу непрацевлаштовані батьки, в яких є І-ІІ групи інвалідности», — зазначила заступниця директора.

Вам буде цікаво: Без футболу і велосипеда. Історія хлопчика з Чернівців, у якого рідкісний діагноз

Для того, щоб отримати грошову компенсацію, потрібно надати: заяву про перерахування коштів, банківські реквізити, копію договору, укладеного з нянею, документи, які підтверджують витрати на няню. А також потрібні свідоцтво про народження дитини, довідка про інвалідність.

Ольга Андрієва зауважила, що розмір компенсації той, який зазначили у договорі, укладеному між батьками і нянею.

«Якщо у договорі 1500 гривень, то батьки отримують саме цю суму. Якщо вона більша, то вони отримають компенсацію у розмірі прожиткового мінімуму для дітей до 6 років. Тобто максимальний розмір компенсації – 1921 гривня. Винятки є в тому випадку, якщо батьки виховують дитину з інвалідністю. Тоді компенсація буде вдвічі більшою», — сказала заступниця директора Департаменту.

Ця послуга почала діяти ще 2019 року. Проте умову щодо працевлаштування обох батьків ввели 2020-го.

Ольга Андрієва зауважила, що  найбільше цією послугою скористалися містяни та батьки з Дністровського району.

Муніципальною нянею може бути будь-яка фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00 та / або КВЕД 88.91) або юридична особа (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10), яка надає послугу з догляду за дітьми. Та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, батьків та опікунів дитини.

 «Муніципальна няня» – це урядовий проєкт із підтримки молодих батьків. У його рамках держава компенсує частину витрат на послуги няні для дітей до 3 років. Сума відшкодування рівна розміру прожиткового мінімуму для дітей до 6 років. Наразі це 1921 гривня на місяць.

Нагадаємо, що Рада посилила захист дітей від сексуального насильства.

Коментарі