Новини

Вчені створили імплант, який може дати штучний зір людям

Імплантати можуть подарувати зір незрячим.

Фото Daniil Kuželev

Імпланти, які можуть «подарувати» незрячим штучний зір, створили італійські вчені.

Про це повідомляє Апостроф із посиланням на Daily Mail.

Нова технологія для створення штучного зору має більше десяти тисяч електродів, які можна під’єднати до комп’ютерної системи за допомогою бездротової мережі. Цю систему вбудували в оправу окулярів, які буде використовувати людина, яка хоче подивитися на світ штучним зором.

Фото dailymail.co.uk

Принцип дії такий: камера, яку прикріпили до оправи, здатна передати сигнали на імплант через ПК. Відтак відбувається активація електродів і зорових клітин тіла. Механізм трохи схожий на передачу файлів з одного телефону на інший шляхом бездротового з’єднання.

Фото dailymail.co.uk

Картинка передається людині в мозок, і вона бачить світ так, як зрячі. Власне штучний зір здатний запустити механізм чорних і білих пікселів, які, хоч і відрізняються від «нормального» зору, але можуть допомогти незрячим розуміти, що і де розташоване, а це вже велика перемога для вчених.

Фото dailymail.co.uk

Водночас, за словами науковців, пристрій ще не отримав офіційного схвалення від представників медичних установ, крім того, його не випробовували на живих людях. Проте, за словами розробників, у моделях віртуальної реальности ця технологія працює справно.

Крім того, дослідники зазначили, що принцип роботи системи такий: штучну форму зору можна порівняти із сузір’ями на нічному небосхилі. «Коли ви дивитеся на зірки в нічному небі — ви можете навчитися розпізнавати певні сузір’я». Незрячі пацієнти побачать щось подібне за допомогою нового пристрою.

 

Коментарі