Новини

«Літакам 50 років, але вони безпечні»: про відновлення авіасполучення Чернівців із Києвом

Під час брифінгу в аеропорту Чернівців розповіли про частоту  польотів, вартість квитків, подальше авіасполучення міста з іншими областями України та вильоти за кордон.

Уже в квітні Чернівці відновлюють авіасполучення з Києвом. Вильоти будуть тричі на тиждень.

Заступник міського голови Чернівців Ігор Крохмаль зазначив, що попри свій вік (50 років) літаки цілком безпечні.

«Насправді вік літака не має такого важливого значення. Всі вони сертифіковані. Зараз компанія «Мотор Січ» проходить відповідну сертифікацію. Це абсолютно безпечні літаки, які відповідають усім технічним вимогам», — сказав Ігор Крохмаль.

Начальник служби організації авіаційних перевезень Микола Гончар зазначив, що перший рейс відбудеться з аеропорту «Жуляни» 12 квітня. А з Чернівців до Києва — 14 квітня.
Ціна на квитки до Києва поки не остаточна. Вартість ще переглянуть, і вона може змінитися.

«Якщо все буде добре і пасажири будуть, то ми перейдемо на щоденні вильоти. Наразі ми повністю готові до польотів. Зауважень до аеропорту Чернівців немає», — сказав Микола Гончар.

Він зазначив, що підприємство розглядає міжнародне сполучення Чернівці-Кишинів. Також говорили про ймовірне авіасполучення Чернівці-Бухарест. Але поки Румунія розглядає лише чартери.

«Ліквідація аеродромної диспетчерської вишки»

Також під час брифінгу обговорили ліквідацію аеродромної диспетчерської вишки.

«Ліквідація диспетчерської вишки не означає, що її цілком знищать. Вона є власністю державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух». Це не власність аеропорту. Натомість впроваджуємо польотно-інформаційне обслуговування AFIS. При AFISі буде те саме обслуговування, що і диспетчерське. Якщо за останнього саме диспетчер надавав дозвіл на польоти, то за інформаційного забезпечення буде консультація. Тобто екіпажу літака надаватимуть не дозвіл, а інформацію. Наприклад, що «смуга вільна для посадки» чи «зліт на ваш розсуд». Переведення аеропорту на AFIS жодним чином не впливає на безпеку польотів», — зазначив головний штурман аеропорту Олександр Рафалович.

Також він зауважив, що переведення на AFIS не впливає і на виробничий процес аеропорту. І це впроваджують на певний період, «адже «Аерорух» тимчасово проводить таку зміну формату, щоб забезпечити економію та залишити особовий склад і людей на місці».

«Відновлення міжнародного сполучення»

В.о. директора Чернівецького міжнародного аеропорту ім. Л.Каденюка Сергій Томнюк розповів про плани роботи підприємства. Зокрема він зазначив, що наразі проводять консультації з іншими авіакомпаніями та туроператорами, щоб у літній період запустити рейси за кордон.

На запитання, чи є заборгованість із зарплат, він відповів:

«Виплачуємо. Є трохи затримка. Але це питання декількох днів».

Щодо фінансового забезпечення Сергій Томнюк зазначив, що до фінплану за перше півріччя подали 10 мільйонів гривень.

«Це з урахуванням того, що ми, згідно з оптимізацією, проводимо скорочення. Людей попередили, що вони працюють до 19 квітня. І їм потрібно виплатити всю суму, згідно із законом», — зазначив керівник аеропорту.

Загалом під скорочення підпадає 68 людей. Але скоротять менше.

«Згідно з наказом, скорочують 68 працівників. Але скорочення відбувається за рахунок вакантних посад і оптимізації відділів. Фактично скоротять 15 осіб», — зазначив Сергій Томнюк.

 

Фото Ліліани Іонашку

Коментарі