Новини

За рік люди викидають понад 930 мільйонів тонн їжі, найбільше — вдома

В Україні людина вдома викидає 76 кг їжі за рік.

Фото NeONBRAND, unsplash.com

931 мільйон тонн їжі, а це 17% усіх доступних харчових продуктів, викинули люди 2019 року.

Про це йдеться у глобальному звіті Програми ООН із довкілля.

Упродовж свого дослідження ООН визначила, що найбільше продуктів, а саме 570 мільйонів тонн, люди викидають вдома — в середньому по 74 кг харчів за рік на особу.

Організація також підрахувала середню кількість харчових відходів у кожній країні. Зокрема, в Україні людина вдома викидає за рік 76 кг їжі. Загалом за цей період у країні викидають 3,3 мільйона їжі.

«Загальна вага (харчових відходів, – ред.) приблизно дорівнює вазі 23 мільйонів повністю завантажених 40-тонних вантажівок. Це достатньо для того, щоб обійти Землю 7 разів», — написали у звіті.

Зазначають, що харчові відходи мають значний екологічний, соціальний та економічний вплив. Так, харчові відходи спричиняють 8-10% викидів парникових газів.

Незважаючи на те, що за рік викидають мільйони тонн їжі, 2019-го 690 мільйонів людей постраждали від голоду. Можливо, що через пандемію коронавірусу близько трьох мільярдів не зможуть дозволити собі збалансоване харчування.

До 2030 року в ООН хочуть зменшити кількість харчових відходів удвічі. В організації кажуть, що коли люди опинилися на карантині, вони почали краще планувати, що і скільки їм потрібно з’їсти. 

Коментарі