Новини

Про всесвітньо відомого оперного співака родом із Буковини вийде роман українською мовою

Роман «Співак» осмислює період, коли найвідоміший європейський тенор першої половини ХХ сторіччя Йозеф Шмідт змушений був поневірятися у пошуках прихистку.

Фото Mélanie THESE, unsplash.com

До дня народження (4 березня) оперного співака родом із Буковини Йозефа Шмідта у квітні вийде українське видання роману сучасного швейцарського письменника Лукаса Гартмана «Співак» у «Видавництві 21».

Про це повідомляє PR-менеджерка «Видавництва 21» Інга Кейван.

Переклад тексту за підтримки швейцарської культурної  фундації Pro Helvetia здійснив Юрій Сільвестров. У Швейцарії роман вийшов 2019 року.

Роман «Співак» осмислює період, коли найвідоміший європейський тенор першої половини ХХ сторіччя змушений був поневірятися у пошуках прихистку:

«З Берліна, де засяяла його зірка, йому як єврею довелося перебратися до Відня, звідти – до Франції. І ось тепер, коли й тут стало небезпечно, шлях лежить далі, до нейтральної й начебто лояльної до євреїв Швейцарії. Але чи пропустять його через кордон? Чи доведеться долати його нелегально? А що далі?

Знавці розповідають про табори для інтернованих, у яких доводиться важко працювати, поки інстанції ухвалюють рішення про можливість надання дозволу на перебування у країні. Утім, якщо все складеться добре, є надія зачепитися в Цюриху, де лише два роки тому він зривав оплески шанувальників і поцілунки шанувальниць. Та найдужче співака непокоять дві речі: кашель, що ніяк не відпускає, і відсутність звістки від матусі, яка залишилася в окупованих рідних Чернівцях», — ідеться в анотації до роману.

Щоб розповісти історію Йозефа Шмідта максимально правдиво, Лукас Гартман звертався по інформацію до багатьох джерел. Найбільше спирався на біографію «Йозеф Шмідт — його пісня обійшла світ» (Цюрих, 2012). Автором біографії є тенор, куратор архіву Йозефа Шмідта в Дюрнтені Альфред А. Фассбінд.

А 2018-го Лукас Гартман відвідав Давидівку і Чернівці. Екскурсії у Чернівцях та поїздку в Давидівку письменнику допоміг організувати центр «Gedankendach».

«Німецький Карузо», як його називали, народився в Давиденах (тепер – Давидівка) у німецькомовній єврейській сім’ї. З початком Першої світової війни родина оселилася у Чернівцях. Саме тут неабиякий талант Йозефа Шмідта помітив кантор Темпля Самуель Тапфштейн. Життя Йозефа Шмідта-біженця раптово обірвалося у Швейцарії, де він перебував у таборі для інтернованих осіб.

Йозефа Шмідта називали німецькою «зіркою звукозапису». І навіть вимушено емігрувавши з Берліна у 1930-х (через цькування євреїв-митців у берлінській пресі), співак продовжував зніматися в кіно. А також записувати платівки, мав концерти в європейських містах та Нью-Йорку і навіть виступав на сцені Брюссельської королівської опери.

Лукас Гартман (справжнє ім’я – Ганс-Рудольф Леман) – один із найвідоміших сучасних швейцарських письменників. Народився 29 серпня 1944 року в Берні. Пише передусім історичні романи та біографічні твори. Також Гартман відомий як автор книжок для дітей і підлітків.

За його творами знято фільми, поставлено театральні спектаклі. Романи Гартмана постійно з’являються у списках бестселерів. Лавреат швейцарських премій у галузі літератури.

Коментарі