Новини

У МОЗ спростували популярні фейки про вакцинацію від коронавірусу

У Міністерстві вважають, що люди не довіряють вакцинам від коронавірусу через поширення фейків.

Фото Steven Cornfield, unsplash.com

Стратегічною метою Міністерства охорони здоров’я є формування в українців колективного імунітету до коронавірусу. Задля цього потрібно, аби щонайменше 60% населення імунізувалися.

Про це йдеться на сайті МОЗ.

«Сьогодні як в Україні, так і у світі існує недовіра до вакцин проти COVID-19. Це попри те, що в історії сучасної медицини та фармацевтичних розробок ще не було настільки прискіпливої уваги до окремого лікарського препарата, як до цих вакцин.

Одна з причин такої недовіри – поширення неправдивої інформації щодо вакцинації. У цьому розділі ви знайдете найпоширеніші фейки на цю тему та дізнаєтеся, чому не варто їм вірити», — йдеться в повідомленні.

Водночас у Міністерстві наголошують, що правдиву й вичерпну інформацію про вакцини можуть надати лише медики. Тож не варто довіряти неперевіреним джерелам.

Найпоширеніші фейки щодо вакцинації, яким не варто вірити.

Перший – це те, що вакцина Covishield є буцімто «генериком», який не має нічого спільного з препаратом Oxford/Astrazeneca. Насправді це не так. Адже Covishield виготовляють в індійському Інституті сироватки крови за ліцензією AstraZeneca. Фактично Covishield є тією ж AstraZeneca. Відмінність лише у тому, що виготовлена на індійському заводі.

Як зазначається, Covishield також отримала дозвіл від ВООЗ, Британії, Канади, ЄС та Індії на використання. В Україні після ретельного вивчення всіх документів 22 лютого зареєстрували цю вакцину для екстреного застосування.

Другим фейком є те, що нібито індійський Інститут сироватки (Serum Institute) не має української національної GMP-сертифікації, а тому вакцину його виробництва, мовляв, не можна застосовувати. У МОЗ запевнили, що GMP (належна виробнича практика) — це процедура, яка гарантує, що продукцію постійно виробляють і контролюють за стандартами якости, які відповідають її призначенню.

«Дійсно, вакцина Covishield не має української національної GMP-сертифікації. Але вона має її в Індії — країні, де її виготовили. Індійської GMP-сертифікації достатньо для того, щоб застосовувати цю вакцину в Україні», — йдеться в повідомленні МОЗ.

Крім того, є неправдою те, що всі індійські вакцини значно гірші за європейські, адже Індія посідає третє місце на світовому фармринку, і саме ця країна забезпечує приблизно 65% світового ринку вакцин.

«Індійський Serum Institute, який виготовляє AstraZeneca (CoviShield), – це найбільше підприємство світу з виробництва вакцин, котре експортує свою продукцію до 140 країн. 65% усіх дітей на планеті хоча б раз робили щеплення вакциною від цього виробника. Препарати Serum Institute вже чимало років використовують в Україні. Всі вакцини від Serum Institute мають відповідний висновок ВООЗ щодо якости та безпечности», — йдеться в заяві.

Також у МОЗ заперечили інформацію про те, що ВООЗ рекомендує використовувати Oxford/AstraZeneca, коли держава не може закупити якісніший препарат, через буцімто низьку ефективність вакцини. Насправді ж усі препарати наразі схвалені лише для екстреного медичного застосування і попри відсутність 100% ефективности, після процедури громадяни будуть захищеними, й у разі можливого зараження хвороба буде легшою.

«Поки неможливо вакцинувати всіх охочих, ВООЗ рекомендує вакцину Oxford/AstraZeneca для щеплення медичних працівників та людей віком 65 років і старше. Жодних застережень, що цю вакцину можна застосовувати лише у крайньому разі, ВООЗ не давала», — наголосили у Міністерстві охорони здоров’я.

Третій фейк — повідомлення про смерті саме від вакцинації. Таких випадків не зафіксовано наразі.

«Аналіз, здійснений Всесвітньою організацією охорони здоров’я, засвідчив, що летальні випадки відповідають очікуваному рівню смертности від різних причин для людей цього віку і немає підстав вважати, що вони пов’язані з вакцинацією. ВООЗ наразі не зафіксувала жодного випадку смерти після щеплення вакциною проти коронавірусу», — сказано в повідомленні.

Четвертий фейк — у результаті вакцинації можна інфікуватися COVID-19. Це неправда, бо жодна з вакцин не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу.

П’ятий фейк — вакцина AstraZeneca викликає розсіяний склероз. Експерти заявляють, що хвороба у двох волонтерів не мала відношення до вакцинації.

Шостий фейк — вакцинація препаратом Pfizer/BioNTech призведе до безпліддя в жінок. Насправді якщо вакцина може викликати імунну відповідь проти плацентарного білка, те саме відбувалося б під час захворювання на COVID-19. Це означало б, що мільйони жінок дітородного віку по всьому світі, які перенесли COVID-19 за останній рік, не можуть мати дітей. А це неправда, пояснюють у МОЗ.

 

Коментарі