Новини

Кабмін відкрив доступ до державних даних щодо земель, будівництва, газу та вакцин

Уряд ухвалив постанову про відкриття даних щодо фінансової звітности, земельного кадастру, будівельної діяльности, кількости вакцин та ліжкомісць у лікарнях.

Фото Carlos Muza, unsplash.com

Кабінет Міністрів України зробив доступною інформацію щодо низки державних даних. Про це на своїй сторінці у телеграмі повідомив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Прийняли історичну постанову щодо відкриття даних, якими володіє держава. Більше 100 нових наборів відкритих даних — обов’язкові для публікації. Це фінансова звітність, відомості державного земельного кадастру, реєстр будівельної діяльності, відомості про ГТС України,  дані про кількісний склад вакцин від COVID-19, інформація про кількість вільних ліжко-місць у лікарнях із запасами кисню», — зазначив міністр.

За його словами, відкриті дані мають високий антикорупційний, соціальний та економічний вплив. Бо кожен може перевірити законність будівництва і наявні дозвільні документи, якість та вартість ремонту доріг, моніторити екологічний стан тощо.

«Кожен громадянин України зможе ознайомитися з реальним фінансовим станом усіх компаній та розмірами сплат податків у бюджет України. Українці отримають доступ до фінзвітности всіх без винятку державних і комунальних  підприємств. Це дозволить платникам податків перевіряти якість і найголовніше — ефективність їхньої роботи», — зазначає Михайло Федеоров.

Також посадовець сказав, що Україна серед лідерів за темпами розвитку відкритих даних. Наприкінці 2020 року ми вперше ввійшли до європейського рейтингу відкритих даних Open Data Maturity Report 2020.

Коментарі