Новини

Співачка Квітка Цісик — лавреатка премії імені Миколи Лисенка «Рапсодія»

Її дають за видатний внесок в українське та світове мистецтво.

Американська співачка українського походження Квітка Цісик — посмертно лавреатка цьогорічної Міжнародної літературно-мистецької премії імені Миколи Лисенка «Рапсодія». Її дають за видатний внесок в українське та світове мистецтво.

Про це сповістила Українська літературна газета.

У повідомленні мовиться, що імена переможців назвали Міжнародна літературно-мистецька академія України, Міжнародний артцентр «Klas’s Arts Center San Francisco» (США) та Міжнародна академія діячів літератури, мистецтв і комунікацій (Німеччина, м. Франкфурт).

Крім того, лавреатами почесної нагороди за 2021 рік стали:

— народний артист України Олександр Василенко, м. Київ; 

— народний артист України, художній керівник та головний диригент Академічної народної хорової капели «Почайна» НАУКМА Олександр Жигун, м. Київ;

— заслужений артист України, поет, композитор, співак Ярослав Музика, м. Львів;

— заслужений артист естрадного мистецтва України, композитор, співак Віктор Гембара, м. Львів;

— дует «Крила» – Валентина та Володимир Олійники, Полтавська обл.; 

— музикант, аранжувальник Олег Шеременко, м. Полтава.

«Хітами року» стали пісні Сергія Дзюби (слова) і Ярослава Музики (музика): «Твоїх очей барвінки» (виконує Ярослав Музика) та «Пісня про Чернігів» (співавтор слів – Олена Терещенко, виконує Віктор Гембара).

У номінації «Музичний твір року» відзначили сценічну кантату тривалістю 30 хвилин «Крила Сімаргла». Її заслужений діяч мистецтв України, композитор Олександр Яковчук створив на вірші Тетяни та Сергія Дзюби.

Довідка.

Батько Квітки Цісик (повне ім’я Квітослава-Орися Цісик) родом з-під Коломиї. Він був головним концертмейстером Львівської опери. 1944 року тікав від наступу Червоної армії з сім’єю, згодом опинився у таборі для переміщених осіб у німецькому місті Байройті, після чого емігрував до США. 

Сама співачка з дитинства навчалася грі на скрипці, а 1974 року закінчила консерваторію у Нью-Йорку. 1977 року зіграла епізодичну роль у комедійній мелодрамі «Ти осяюєш моє життя»,  а пісня до фільму у виконанні Кейсі отримала «Оскар».

 

Коментарі