Офтоп

Подорожі у часи пандемії: «Я нервувалася, показуючи фальшиву довідку про негативний тест на Covid-19 в аеропорту»

Історія двох жінок, які зізналися, що використовували та продавали фальшиві довідки. А це у Великобританії — злочин.

Фото Unsplash

Оригінальний матеріал BBC

Більшість країн сьогодні вимагає довідку про негативний тест на Covid-19 для в’їзду на їхню територію. При цьому тести коштують мандрівникам недешево. Журналістка BBC Джойс Етуту поговорила з двома жінками, які зізналися, що використовували та продавали фальшиві довідки.

«Я трішки нервувала, тому що не знала, чого очікувати. Коли підійшла до стійки паспортного контролю до посадки на літак, співробітник аеропорту попросив у мене довідку з результатом тесту на Covid-19. Він переглядав її приблизно 10 чи 20 секунд, потім усміхнувся, запитав, куди я лечу, та побажав безпечного польоту. Я видихнула з полегшенням, коли пройшла той етап. Я була вільною».

24-літня Луїза подорожувала до Гани у жовтні 2020 року, зробивши фальшиву довідку про негативний тест на Covid-19. Дівчина пояснила, що вона їхала туди у робочих цілях, але не могла фінансово дозволити собі зробити тест. У Великобританії він коштує від £100 до £300, тому Луїза шукала шляхи отримання фальшивої довідки.

«Я запитувала у знайомих, хто вміє працювати у Photoshop. Попросила у друзів справжні довідки, щоб подивитися на їхню структуру, та замовила у декого фальшивку».

Купівля чи навіть спроба придбати несправжню довідку у Великобританії є злочином. А її використання для подорожей – шахрайство з метою введення в оману. Якщо вас заарештують за продаж фальшивих довідок у Великобританії, ви можете отримати тюремний термін.

Наразі наявність документа про негативний результат тесту на Covid-19 у країні перевіряють співробітники аеропортів.

24-річна Джессіка зізналася, що продавала фальшиві довідки про коронавірус людям, які хочуть поїхати за кордон. Свої послуги вона рекламувала в соціальних мережах. Дівчина називає свій заробіток «легкими грошима».

«Люди не хочуть платити £150 за тест. Ми продаємо їм довідки за £50. Оскільки вартість незначна, вони починають ставити безліч запитань, як-от “як це працює?”, “коли я дістануся до місця призначення, чи будуть перевіряти тест повторно?”, “як ви її зробили?”, “чи будуть у мене проблеми?”.

Джессіка виправдовує свою незаконну діяльність тим, що вона мати-одиначка.

«Ніхто не допомагає мені. Ніхто не дає мені грошей. Якщо мені потрібно ризикнути, щоб заробити для своєї дитини додаткові £300, я це зроблю».

Джессіка усвідомила, що на фальшиві довідки існує попит, коли сама збиралася у подорож. Вона не хотіла платити за справжню, а її подруга сказала, що знає людину, яка використовувала підробку. Тоді Джессіка вирішила використати таку ж схему.

Дівчина зізнається, що загалом продала вісім фальшивих довідок, але потім зупинила свою діяльність, усвідомивши, як Covid-19 впливає на життя людей.

«Я відчуваю провину. Я працюю у секторі охорони здоров’я, тому не хочу, щоб мене мучило сумління. Люди заражаються коронавірусом через мене в інших країнах, які отримують гірші медичні послуги, ніж ми тут, у Великобританії».

Луїза розповідає, що використовувала фальшиву довідку з метою економії:

«Я заощадила приблизно £200-£250».

Як і Джессіка, Луїза знала, що вона порушує закон, але зізнається, що зробила б це знову.

«Доки не з’явиться якийсь комп’ютер, який відстежує лікарню, де було зроблено тест, я не думаю, що повинна цим перейматися».

Нещодавно Європол почав вживати заходи проти поширення фальшивих довідок.

Минулого місяця в аеропорті «Лутон» заарештували чоловіка, якого підозрюють у продажі підробок. А в Парижі в аеропорту імені Шарля де Голля — сімох людей. За попередніми даними, вони перевозили 200 фальшивих довідок на цифрових носіях.

*Імена жінок було змінено.

 

 

Коментарі