Новини

Архітектура осипається. У центрі Чернівців з історичного будинку демонтували декор. Фото

Декоративний кронштейн із будинку впав на автомобіль. Усі решта елементи фасаду також були в аварійному стані, тож їх вирішили демонтувати.

Із фасаду історичного будинку у центрі Чернівців обвалився декоративний елемент на автомобіль.

Як повідомила у коментарі «Шпальті» начальниця відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова, інцидент стався на вулиця Богдана Хмельницького, 4.

Чиновниця вважає, що найближчим часом у Чернівцях очікується бум «осипання» архітектури.

«Зараз, у ці перехідні сезони, ми очікуємо такого буму «осипання» та обвалу декоративних елементів. Усе старе та потребує догляду. У цьому випадку архітектори повідомили нам, що за цією адресою така проблемна ситуація. Відомо, що один декоративний кронштейн упав на автомобіль, припаркований поруч. Було доручення оглянути і всі решта. Вони в жахливому стані, і їх без зайвих зусиль зняли — вони відривалися руками. Кріплення перегнили. Це важкі гіпсові елементи, тож  їх демонтували, аби попередити інші прикрі випадки», — додала Олена Пушкова.

Вона зазначила, що декор будуть зберігати в управлінській компанії. За цими елементами можна буде відтворити нові.

«Вони себе вичерпали. Але за їхнім зразком можна створити нові. Та це все масштабний проєкт, який потребує фінансування. Ми давно говорили про фонд накопичення автентичних матеріалів. Настав час цим зайнятися», — каже пані Олена.

Також чиновниця додала, що за останні два-три роки елементи декору падали з чималої кількости будинків у Чернівцях. Якщо не буде рішень, як захистити архітектурний декор, фасади історичних будинків у Чернівцях залишаться «голими».

фото Володимира Гуцула

Коментарі