Новини

Кабмін дозволив перевозити дітей до 12 років без автокрісел: за якої умови

Без автокрісла можна перевозити дітей за умови достатнього зросту.

Фото: ukr.media

Постанову, яка змінює правила перевезення дітей у транспорті, підтримав Кабінет Міністрів України 24 лютого. Віднині без автокрісла можна перевозити дітей, яким ще не виповнилося 12 років, але за умови достатнього зросту. Про це йдеться на сайті уряду, передає Громадське. 

Що змінилося

Раніше в спеціальному автокріслі треба було перевозити дітей, яким не виповнилося 12 років або чий зріст менше 145 сантиметрів. Нині вікову межу скасували. 

Це правило не поширюється на автомобілі екстрених служб та автобуси, що здійснюють регулярні пасажирські перевезення.

Також уряд дозволив перевозити дітей віком до трьох років на передньому сидінні автомобіля — але лише за умови встановлення утримувальних систем, які встановлюють проти напрямку руху. Крім того, фронтальна подушка безпеки повинна бути вимкненою.

Також у законі уточнили, яким критеріям має відповідати дитяче автокрісло. Зокрема, дитяча утримувальна система — це обладнання, що здатне утримувати дитину в сидячому або нахиленому положенні, яке у разі зіткнення або різкого гальмування автівки зменшує небезпеку травмування дитини шляхом обмеження рухливости її тіла.

У жовтні 2019 року Верховна Рада запровадила штрафи за перевезення дітей без автокрісел.

Ми писали про те, як штрафуватимуть водіїв за перевезення дітей без автокрісел.

Зокрема, за таке порушення водія вирішили штрафувати на 30 неоподаткованих мінімумів — це 510 гривень. За повторне порушення впродовж року стягуватимуть 850 гривень.

 

Коментарі