Новини

Як штрафуватимуть водіїв за перевезення дітей без автокрісел

Пояснює патрульна поліція Чернівців.

Фото: ukr.media

Сьогодні, 20 листопада, в Україні починають діяти нові правила, за якими водіїв штрафуватимуть за перевезення дітей без спеціальних автокрісел. Відповідний закон №1150 оприлюднили на сайті «Голос України».

«Шпальта» разом із патрульною поліцією у Чернівецькій області пояснює, що він передбачає.

Інспекторка пресслужби патрульної поліції Юлія Замерзляк каже, що вже декілька тижнів вони стежать за реакцією населення щодо цього законопроєкту.

«Помітили тенденцію, що більшість людей стараються обійти закон та майже всі обурені. Читаю такі коментарі: «А якщо моя дитина плаче, бо не хоче сидіти в автокріслі?», « Що якщо в мене двоє дітей?» або «Якщо мене сусід підвозить?» чи «Як бути з таксі?» і т д.», — каже Юлія Замерзляк, далі Ю.

Отже перше. Перевезення дітей не в автокріслі – це грубе порушення ПДР, бо без нього дитина в небезпеці.

Ю: «Для порівняння, це як посадити дитину в несправне авто або до водія, який у стані сп’яніння. У нас немає на меті виписати побільше штрафів, ми турбуємося про безпеку громадян, особливо дітей. Це на першому місці!»

2. Спеціального рейду чи відпрацювання патрульними щодо перевезення дітей в автокріслах не буде.

Ю: «Тільки за умови, якщо патрульні зупинять транспортний засіб через причини, згідно із ЗУ «Про національну поліцію», і побачать, що дитина перебуває не в автокріслі. Тоді буде розгляд справи, під час якого враховуються всі обставини та пояснення водія. Тоді поліціянт на місці вирішує про винесення адміністративного матеріалу (накладання штрафних санкцій)».

3. За порушення закону №1150 громадяни сплачуватимуть 510 грн, якщо вчинене повторно впродовж року – 850 грн.

Ю: «Ми вважаємо, що цей закон дуже потрібний. У пункті 21.11 ПДР ця умова існує вже дуже давно, за це просто не було відповідальности. Тобто громадяни повинні були перевозити дітей в автокріслах постійно, адже це насамперед їхня безпека. Завдяки цьому законопроєкту ми сподіваємося, що таким правилом перестануть нехтувати».

4. Дитина від народження і до 12 років повинна перебувати в автокріслі.

Ю: «Проте, якщо зріст дитини вище 145 см, то вона може не бути в атокріслі».

5. Якщо засоби пасивної безпеки, тобто паски безпеки, не передбачені конструкцією транспортного засобу, то відповідальности немає.

Ю: «У маршрутках, старих автомобілях дітей можна перевозити не в автокріслі, бо пристебнути їх буде нічим. Окрема розмова про таксі —  таксисти незадоволені цим законом, бо майже ні в кого автокрісел немає. А ті, в кого є, кажуть, що перевозять за подвійним тарифом».

За даними ВООЗ, дитячі крісла в авто зменшують імовірність смерті немовлят приблизно на 70%, дітей – на 54-80%.

 

Коментарі