Новини

Об’єднати ЖРЕПи в комунальне підприємство: на сесії міськради розглянуть відповідне рішення

На найближчому засіданні міська рада обговорюватиме ідею створення комунального підприємства «Містосервіс».

Найближчої сесії міськради, яка відбудетьcя цього четверга, 25 лютого, визначатимуть подальшу долю ЖРЕПів та управительських компаній Чернівців. Як пояснив «Шпальті» директор Департаменту ЖКГ Григорій Прохоренко, міська рада хоче об’єднати в єдину структуру ЖРЕПи, що залишилися.

«Ми хочемо створити підприємство, яке змогло б займатися не тільки утриманням будинків як управитель, але й прибирати місто в межах тих можливостей, які будуть після об’єднання», — пояснює Григорій Прохоренко.

За його словами, така модель не є ноу-хау у сфері житлово-комунального господарства. До прикладу, вона працює у Львові. Їхній досвід демонструє, що об’єднання ЖРЕПів дозволить зекономити на фонді оплати праці адміністративного персоналу (бухгалтери, секретарі, діловоди, кадровики, юристи тощо).

Наразі фонд оплати праці щомісяця становить близько 330 тисяч гривень. А за попередніми розрахунками, об’єднання дозволить зменшити цю суму до 130-200 тисяч гривень. На рік виходитиме близько 2-4 мільйонів гривень економії.

З точки зору організації роботи, це дозволить ЖРЕПам займатися безпосередньо наданням комунальних послуг. І вони не будуть вести економічні, бухгалтерські та кадрові питання.

«Сьогодні Чернівці на 100% прибирають приватні компанії. Наразі вони мають договірні взаємовідносини. Тому ми обмежені умовами, прописаними в договорах. Це не дає нам змоги контролювати, чи належним чином вони виконують усі необхідні роботи. Тож, компанії зловживають цим», — пояснює Григорій Прохоренко.

Також, за його словами, досвід інших країн показує, що закордоном майже не допускають приватні фірми до прибирання міст. Хіба що виставляючи дуже високі вимоги, серед яких наявність відповідної техніки та кваліфікованого персоналу.

При цьому приватники закордоном мають лише невелику частину цього ринку. Бо їх важче контролювати, ніж ті, які в безпосередньому підпорядкуванні міської ради.

Водночас очільник ДЖКГ роз’яснює, що договори з чинними управителями будинків не розриватимуть. Ці компанії, як і ОСББ, і надалі виконуватимуть свої обов’язки. Лише отримувачі послуг можуть відмовитися від своєї управительської компанії, якщо вона неналежним чином виконує обов’язки.

Коментарі