Новини

Гелікоптер NASA вийшов на зв’язок з Марсу

Системи марсоходу «Perseverance» та гелікоптера «Ingenuity» працюють як запрограмовано.

Зображення NASA/JPL-Caltech

Космічна агенція NASA отримала повідомлення від гелікоптера «Ingenuity» (Геніальність), що перебуває на марсоході «Perseverance» (Наполегливість), який зробив посадку на поверхні Марсу 18 лютого 2021 року, йдеться у повідомленні на сторінці відомства.

У агенстві заявили, якщо гелікоптер успішно проведе першу ніч на Марсі, де температура сягає мінус 90 градусів за Цельсієм, то наступного сола (марсіанський день) NASA розпочне зарядку батарей гелікоптера, а згодом спробує здійснити перший політ на іншій планеті.

«Особливо важливими для нас є два питання: заряд «Ingenuity» а також підтвердження того, що база працює як і задумано, обігрів відключається і електронні пристрої працюють з передбаченим інтервалом. Після цього позитивного повідомлення, ми завтра розпочинаємо зарядку батареї», — заявив Тім Кенгем, відповідальний за проєкт гелікоптера в лабораторії.

За планом, 2-кілограмовий гелікоптер відокремиться від марсоходу через 30-60 днів і здійснить перший політ на іншій планеті. Для того, щоб провести переліт в розрідженій атмосфері Марса, його лопаті крутитимуться у п‘ять разів швидше, ніж лопаті вертольота на Землі.

Марсохід Perseverance досягнув Червоної планети цього тижня і вже надіслав на Землю перші знімки. Апарат сів у районі кратера Jezero, де, за оцінками вчених, мільярди років тому було розташоване озеро та дельта річки.

Головною метою запуску Perseverance є пошук слідів існування життя на Марсі в минулому та вивчення можливостей для подальших місій висадки на Червоній Планеті.

Фото nasa.gov

Фото nasa.gov

Коментарі