Новини

В Асканії-Новій загинули понад 200 червонокнижних журавлів: чому

Якщо землероби не дотримуватимуться стандартів обробки землі, то можуть гинути й інші популяції.

У січні на території біосферного заповідника «Асканія-Нова», що на Херсонщині, знайшли 218 мертвих сірих журавлів.

Про це повідомили в ГО «UAnimals».

Сірі журавлі і так занесені до Червоної книги України, тому такий інцидент дуже небезпечний для цілої популяції пернатих.

Поки причини смерті журавлів не встановили, однак співробітники заповідника припускають, що птахи могли загинути через препарати з активною речовиною «Бродіфакум», яку використовують як отруту для гризунів.

Підозра про отруту спала на думку через те, що в легенях та шлунках журавлів були крововиливи, кров ішла з носа у тих птахів, які були ще живі. А таких симптомів не може бути через інфекцію.

Територія, на якій вони могли б знайти трунок, дуже масштабна. Адже журавель за день пролітає декілька десятків кілометрів.

Проблема не у факті смерти червонокнижних пернатих, цей випадок просто каже про загрозу, яку несуть аграраї, що недобросовісно одобряють землю — пояснив «Шпальті» завідувач лабораторією збереження різноманіття диких тварин в «Асканія-Нова» та орнітолог Олександр Медінов.

«Розумієте, цей випадок набув такого резонансу через те, що ми перші, хто звернув на це увагу. Однак це відбувається постійно, часто наші землероби з метою заробити копійку не дотримуються держстандартів. Конкретно цю речовину потрібно застосовувати під ґрунтом, її ж розкинули назовні. Напевно, спочатку отруїлися гризуни, у відповідних пропорціях отрути вони можуть прожити до двох діб. За харчовим ланцюгом, їх з’їли птахи, тому маємо таку жахливу ситуацію.

Часто екоактивісти за зоозахисники кажуть, що потрібно зупинити бракон’єрство, бо це шкодить друзям нашим меншим, однак ніхто не звертає увагу на те, що понад 90% смертей птахів відбуваються через порушення технологічних аграрних процесів. Таким чином, ми втрачаємо біорізноманіття», — каже Олександр Медінов.

Скільки сірих журавлів є в «Асканії-Новій», нині поки невідомо. Орнітолог пояснює це тим, що через холод вони емігрували. Та цей випадок, за його словами, демонструє всю небезпеку недотримання стандартів, бо гинути від цього можуть не тільки журавлі, а й решта видів, що харчуються гризунами, або ж хижаки.

Коментарі