Новини

Європейське космічне агентство вперше оголосило набір астронавтів з інвалідністю

Представники агентства запрошують подавати заявки людей, у яких відсутні кінцівки, різна довжина ніг або зріст не вище за 130 сантиметрів.

Фото NASA, unsplash.com

Європейське космічне агентство вперше за 11 років проводить набір нових астронавтів. Зокрема, хочуть знайти космонавтів з інвалідністю, які також будуть займатися наукою та працювати в космосі.

Про це повідомляє пресслужба агентства.

Подача заявок триватиме з 31 березня до 28 травня 2021 року. А результати відбору планують оголосити у жовтні 2022 року.

Загалом усі кандидати повинні бути громадянами країни-членкині агентства, мати ступінь магістра природничих наук, медицини, інженерії, математики, компʼютерних наук або кваліфікацію льотчика-випробувача. У претендента на посаду має бути не менше трьох років відповідного професійного досвіду і вільне володіння англійською, а також будь-якою іншою мовою.

Також в агентстві анонсували, що у межах програми вперше шукають людей з інвалідністю. Наразі вони просять подавати резюме тих, у кого ампутовані кінцівки або є вроджена відсутність кінцівок, у яких різна довжина ніг або в кого зріст менше 130 см.

«Вперше в історії агентства і пілотованих космічних польотів у всьому світі ми шукаємо людей, які психологічно, когнітивно, технічно і професійно кваліфіковані для роботи астронавтом, але мають фізичну інвалідність, яка зазвичай не дозволяє їм брати участь у відборі — через вимоги, які залежать від використання сучасного космічного обладнання», — йдеться у заяві.

Агентство консультувалося з Міжнародним паралімпійським комітетом, перш ніж оголосити вимоги для людей з інвалідністю. Одночасно з відбором нових астронавтів ESA буде працювати над адаптацією обладнання, космічних апаратів для потреб людей з інвалідністю. Зокрема агентство виділить 1 мільйон євро для адаптації обладнання.

Крім того, в агентстві наголошують, що астронавти з інвалідністю будуть так само, як і інші астронавти, займатися наукою та брати участь у місіях до Міжнародної космічної станції.

«Наші астронавти проводять велику кількість наукових експериментів у космосі, якщо такі експерименти виконуватимуть люди з інвалідністю, це може принести нові дивовижні наукові результати, корисні для більшої кількості людей на Землі», — пояснюють в агентстві.

ESA хоче зробити майбутній відбір астронавтів інклюзивним. Тому, крім людей з інвалідністю, агентство закликає подавати заявки жінок. У нинішній команді є лише одна — італійська астронавтка Саманта Крістофоретті.

Коментарі