Новини

Революцію гідности визнали одним з основних моментів державотворення

Відповідну заяву до Дня вшанування Героїв Небесної сотні ухвалила Верховна Рада України.

Фото: Український інтерес

Народні депутати схвалили заяву Верховної Ради України у зв’язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції гідности.

Відповідний проєкт постанови №2739 підтримали 295 народних депутатів, пише Укрінформ.

«Схвалення заяви є необхідним для надання політичної оцінки подіям Євромайдану, Революції гідности та їхнім наслідкам. Зокрема надається оцінка діям Віктора Януковича, міліцейських підрозділів «Беркут» та іншим особам і організаціям, які вчиняли протиправні дії», — йдеться у пояснювальній записці.

Ухваленою постановою Верховна Рада заявляє, що Революція гідности — один з основних моментів українського державотворення та виразник національної ідеї свободи.

У документі також ідеться про те, що розслідування злочинів, скоєних під час Революції гідности, повинні провести ефективно; винуватці мають постати перед судом та в ході справедливого і неупередженого процесу притягнуті до відповідальности.

Верховна Рада у заяві наголошує, що акти приниження людської гідности, які відбувалися на майдані Незалежности у Києві, а так само в інших місцях столиці та різних населених пунктах по всій державі, не повинні повторитися.

«Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір — бути частиною Європи. Герої Небесної сотні — українці та іноземці — віддали життя під час Революції гідности, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Пам’ять про їхній героїчний чин є частиною історії національного державотворення», — йдеться у заяві.

Наголошують, що узурпація влади однією з її гілок, партією чи окремим посадовцем є абсолютно недопустимим явищем, що спричиняє довготривалі тяжкі наслідки.

Парламент також зауважує, що трагічні події Революції гідности, анексія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також збройна агресія Російської Федерації, що триває досі, та окупація нею окремих районів Донецької та Луганської областей сталися не в останню чергу внаслідок політики Віктора Януковича та сформованого ним злочинного режиму, який підтримувала Російська Федерація і який діяв всупереч національним інтересам України.

У заяві засуджують діяльність окремих працівників «Беркута», міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, прокурорів, суддів та інших. У тексті йдеться про те, що їхні дії завдали непоправної шкоди державі та суспільству.

Верховна Рада наголошує, що мирні зібрання є надзвичайно дієвим інструментом громадського контролю за інститутами публічної влади. Водночас безпека учасників мирних зібрань усіх видів і форм, як і їхнє право висловлювати свою думку, повинна захищати держава.

Коментарі