Аналітика

Як вибрати постачальника газу, щоб платити менше

Чи варто міняти постачальника зараз та чому ринок газу залишається монополізованим.

Ринок газу почав діяти в Україні 1 серпня 2020 року. Змінювати постачальника можна було ще раніше – з 2015-го, проте ціну газу визначали за формулою та закріплювали в постанові Кабінету Міністрів. Тому тривалий час зміна постачальника була позбавлена сенсу.

До 1 серпня ринок природного газу працював за системою покладання спеціальних обов’язків (ПСО), яка мала забезпечити кожного споживача паливом. Увесь український газ викуповував гуртовий постачальник, який передавав його ПСО-постачальникам, так званим газзбутам. Саме вони і стали постачальниками «за замовчуванням» після відкриття ринку газу та отримали споживачів без конкуренції.

У Чернівцях таким стало ТОВ «Чернівцігаз збут» з орбіти компаній олігарха Дмитра Фірташа. Мільярдер контролює загалом близько 85% газзбутів (приблизно 70% побутових споживачів), зазначив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. За його словами, газзбути, що входять до складу «Регіональної газової компанії» Фірташа, синхронно виставляють ціни, чим створюють несприятливі умови для споживачів на ринку газу та дають привід Антимонопольному комітету розглядати факти порушення антимонопольного законодавства.

Зважаючи на високі ціни, все більше споживачів задумуються над зміною провайдера. «Шпальта» розповість, як правильно підійти до вибору постачальника та що потрібно зробити для його зміни.

На що варто звернути увагу під час вибору провайдера?

Сьогодні на ринку газу працюють приблизно 700 компаній. Порівняти їхні пропозиції можна за допомогою сервісу «Газотека», який розробили спеціалісти аналітичного центру DiXi Group, або на сайті «ГазПравда», який створили за підтримки «Нафтогазу» і який моніторить актуальні ціни на газ для споживачів від різних компаній. Це також можна зробити і в мобільному додатку EnergyOnline, який, окрім того, дозволяє обрати конкретний регіон. Застосунок розробила Національна комісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Перш ніж подати заявки на постачання газу, варто промоніторити історію та фінансові показники потенційного постачальника, розповів в інтерв’ю DW експерт DiXi Group Андрій Урста.

«Перш за все варто дізнатися, як довго компанія працює на ринку. До нових гравців необхідно придивитися уважніше. По-друге, варто зрозуміти економічний стан постачальника. За привабливою ціною можуть ховатися борги або хитке фінансове становище компанії. Фінансові результати й звітність повинні публікувати на офіційному сайті постачальника. Третє — власне терміни та умови оплати за газ. Вигідніше, щоб умови передбачали оплату за фактом поставки палива: наприкінці місяця, якщо обрано контракт зі щомісячною зміною ціни або з розділенням платежів за річним або сезонним контрактом», — зазначив експерт.

Крім того, варто звертати увагу на наявність інструментів зв’язку з клієнтами, як-от «гарячої лінії», ботів у месенджерах та сайтів із можливістю моніторингу споживання газу та введення показників лічильника онлайн.

Фото Unsplash

Як змінити постачальника?

Після того, як ви визначилися з провайдером газу, вам потрібно подати заявку на зміну постачальника та невеликий пакет документів, що посвідчують особу, право власности або розпорядження помешканням, останню платіжку за доставку палива, а також EIC-код (персональний код ідентифікації споживача як суб’єкта ринку природного газу), який вказують на платіжці. Його також можна дізнатися, зателефонувавши на «гарячу лінію» провайдера чи зареєструвавшись на сайті 104.ua, де також можна ввести показники лічильника, моніторити споживання блакитного палива та сплачувати онлайн за газ і його доставку.

Додатково повідомляти чи отримувати якісь документи від попереднього провайдера не потрібно, перехід відбувається автоматично, а в процесі газ не відключатимуть. Стати клієнтом компанії «Нафтогаз Україна» можна, також залишивши заявку у додатку Privat24 Приват Банку або прийшовши у відділення «Ощадбанку» з тим самим пакетом документів. Змінити провайдера можуть мешканці як приватних, так і багатоквартирних будинків.

Незважаючи на те, що ринок газу працює ще з серпня, за перші 5 місяців змінили постачальника лише 3% користувачів, повідомляє пресслужба Антимонопольного комітету. Це можна пояснити і непроінформованістю населення, адже, за даними опитування Центру Разумкова, напередодні старту опалювального сезону лише 45% українців знали про лібералізацію ринку газу. Зацікавленими в інформуванні споживачів були лише нові гравці на ринку. А газзбути воліли радше не афішувати можливість переходу задля збереження бази своїх користувачів.

Однією з тих, хто змінив постачальника, стала читачка «Шпальти» Наталя Штефанович. Жінка розповідає, що почала користуватися послугами компанії «Нафтогаз Україна» в грудні, коли дізналася про ринок газу.

«Про те, що можна міняти постачальника, дізналася з новин, де розповідали про вільний ринок та можливість обирати того, в кого краща ціна. Щоб змінити постачальника, написала у підтримку ПриватБанку. Вони мені надіслали покрокову інструкцію, а весь процес подання заяви зайняв приблизно 5-10 хв», — додала наша співрозмовниця.

За словами експерта DiXi Group Андрія Урсти, навіть ті, хто намагався змінити постачальника і платити менше, наразилися на перешкоди газзбутів та облгазів. Так, у ЗМІ з’являлися численні повідомлення про незаконні нарахування боргів за «температурними коефіцієнтами» та погрози відключення від розподільної мережі, хоча теоретично облгази навіть не повинні знати, хто зі споживачів змінив постачальника. Це говорить про те, що зв’язки між різними суб’єктами господарювання «газової імперії» Фірташа залишаються такими ж міцними. Де-юре – все працює відповідно до закону завдяки можливості створення паралельних компаній, а де-факто ми маємо монополію.

Наталя Штефанович розповідає, що з ніякими перешкодами під час зміни постачальника не зіштовхувалася і поки ніяких скарг не має.

«Наступного дня після того, як подала заявку на перехід до «Нафтогазу», зателефонували з «Чернівцігаз збут», попросили надати показники лічильника, оскільки ми міняємо провайдера. Після подачі показників я вже вважалася клієнткою «Нафтогазу», тому решту газу оплачувала вже їм за новою ціною», — зазначила чернівчанка.

Фото Kosatka.media

Чи варто міняти постачальника, якщо ціну і так регулює уряд?

Наразі на ринку газу діє гранична ціна для населення на рівні 6,99 грн за кубометр. Відповідне рішення Кабінет Міністрів ухвалив ще 18 січня, проте за новою ціною паливо почали продавати лише з першого лютого. У січні для користувачів «Чернівцігаз збут» кубометр газу коштував 9,92 грн, для клієнтів «Нафтогазу» — 7,22 грн. Навіть після обмеження максимальної ціни на період карантину кубометр палива від компанії «Нафтогаз Україна» обійдеться на 13 копійок дешевше, ніж у «Чернівцігаз збуту». Тому після завершення карантину варто очікувати, що різниця в ціні знову стане більшою.

Користувачі, які перейшли на послуги «Нафтогазу» ще в серпні-вересні 2020 року, мали змогу значно зекономити, адже у серпні компанія анонсувала населенню тарифний план, за яким до 15 вересня можна було купити газ на цілий рік за фіксованою ціною в 4,73 грн за кубометр. А компанія TAS Energy узагалі встановлювала ціну на рівні 4,39 грн. Зараз постачальники пропонують тільки місячні тарифи, але поява річного є цілком імовірною після завершення опалювального сезону.

Як працює система, якщо труба для доставки лише одна?

Це, напевно, найчастіше запитання, яке ставлять собі побутові споживачі. Розподіл газу чимось нагадує роботу інтернет-провайдера у вашому домі, адже трафік інтернету теж проходить по єдиному кабелю. Хоча газ поставляють однією трубою, все ж можна зрозуміти, кому, від кого і в якому обсязі його доставили. Держпідприємство «Укртрансгаз» враховує розподіл поставок у єдиній системі за персональним кодами, за допомогою яких ідентифікують суб’єкти ринку. Природний газ транспортують через вже наявний трубопровід, яким фактично користуються всі, зокрема і незалежні трейдери.

Коментарі