Новини

Штучний інтелект уже вміє маніпулювати людьми – дослідження

Керуючись звичкою та поведінкою учасників дослідження, машина успішно схиляла їх до потрібних відповідей на запитання.

Фото Possessed Photography, unsplash.com

Штучний інтелект здатен навчитися розпізнавати вразливі місця у звичках та поведінці людини і використовувати їх, щоб впливати на її рішення. Це стосується і рішень щодо обміну/надання коштів.

Таке дослідження опублікував журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

Зазначають, що впродовж експерименту машина вчилася на відповідях живих учасників та виявляла їхні вразливі місця, спостерігаючи за тим, як і що вони вирішують. У результаті машина навчилася скеровувати учасників дослідження до певних дій.

Які саме експерименти провели дослідники 

Загалом зробили декілька експериментів.

У першому учасники натискали на червоні або сині поля. Штучний інтелект при цьому вивчав шаблони вибору людей та намагався змусити їх зробити конкретний вибір. Так, машині вдавалося це зробити у 70% випадків.

У другому експерименті учасники мали дивитися на екран та натискати кнопку, коли їм показують певний символ (наприклад, помаранчевий трикутник), і не натискати її, коли показують інший символ (наприклад, синє коло). В цьому випадку машина вирішила організувати таку послідовність символів, щоб учасники робили більше помилок. Це переважно вдавалося — люди помилялися на 25% частіше.

Третій експеримент мав декілька раундів, де учасник відігравав роль інвестора, який передає кошти адміністратору (ним був штучний інтелект, — ред.). Потім машина повертала певну суму людині. А та вирішувала, скільки грошей вкласти в наступний раунд. Машина зі свого боку намагалася притримати якнайбільше коштів, а потім, в іншому раунді, розподілити їх справедливо між собою та інвестором. Штучному інтелекту вдавалося досягати успіху в обох випадках.

Раніше ми писали про те, що штучний інтелект уже може перемагати в іграх без знання правил. Система робить різні дії та таким чином тренується, а згодом спостерігає за нагородами, які вона отримує.

Коментарі