Новини

У Канаді створюють проєкт про етнічних українців «Українець за вибором»

Більшість учасників проєкту народилася в Канаді чи США між 1950 та 1980 роками, у той час, коли Україна ще не стала незалежною.

Фото
@hermez777

Українсько-канадський дослідчо-документаційний центр підготував новий проєкт з усної історії Ukrainian By Choice.

Про це повідомили на сторінці Конгресу українців Канади (КУК) у фейсбуку.

Так, Ukrainian By Choice («Українець за вибором») досліджує етнічну приналежність людей, у яких один із батьків є українцем, а другий має інше етнічне походження. Всі респонденти говорять українською як другою чи третьою мовою, пишаються своєю національною спадщиною та є активними членами української громади.

У рамках проєкту провели серію інтерв’ю з людьми, багато з яких мали батьків-українців (або бабусь і дідусів), які свого часу емігрували до Північної Америки з України, здебільшого з політичних причин. Більшість учасників проєкту народилася в Канаді чи США між 1950 та 1980 роками, у той час, коли Україна ще не стала незалежною. Для їхніх батьків був важливим факт приналежности до української культури, мови й традицій, тому вони віддавали дітей до українських вечірніх шкіл, танцювальних гуртків та молодіжних організацій.

Ставши дорослими, ці люди називають себе канадцями, що мають українське походження, деякі – українськими канадцями. Багато хто відвідував Україну ще за радянських часів до 1991 року, сильніше відчувши це почуття приналежности. А згодом у Канаді вони брали участь у боротьбі за незалежність України в 1991 році.

«У молодості дехто боровся зі своєю ідентичністю — або через відчуття, що нехтує своєю іншою етнічною приналежністю, або через прийняття українською громадою в неповній мірі, або хтось із їхніх українських батьків був надмірно владним і вольовим. Зараз, у дорослому віці, ці люди  слугують українській громаді у різний спосіб — як музиканти та виконавці, політики, керівники та організатори громад тощо», — розповідає інтерв’юерка проєкту і дослідниця Аріадна Охримович.

У рамках проєкту можна також прочитати розповідь про канадського політика українського походження Івана Бейкера тощо.

Детальніше про проєкт дізнавайтеся тут.

Коментарі