Новини

Чернівці — одне з найгірших міст для розвитку ІТ. Де ж айтівцю жити добре?

Три найкомфортніші міста для спеціалістів цієї сфери — це Івано-Франківськ, Львів та Вінниця.

Фото unsplash.com

Cайт DOU провів дослідження доступности міст для спеціалістів ІТ-сфери. Так, найкомфортнішим для айтівців виявився Івано-Франківськ. Чернівці ж опинилися у хвості рейтингу — на 17 місці.

«Восени ми розпочали великий проєкт, щоб оцінити українські міста з погляду їхньої зручности для проживання ІТ-спеціалістів. На перші позиції в рейтингу вийшли міста середнього розміру, потіснивши міста-мільйонники. Це дещо неочікуваний для нас результат, адже наразі близько 85% ІТ-спеціалістів живуть у п’яти найбільших містах України. Проте ці обласні центри, як показують дані, не є найзручнішими», — розповідають в DOU.

На визначення комфорту впливали багато чинників: загальне враження про місто, доходи та можливості для кар’єри в ІТ, розвиток ІТ-спільноти, вартість життя, транспортне сполучення з іншими населеними пунктами та країнами, зручність переміщення містом, комфорт проживання та якість міського середовища, освіта, медицина, безпека та рівень злочинности, екологічна ситуація та наявність поблизу великих рекреаційних зон.

Найоб’єктивнішим організатори назвали розділ «Загальне враження про місто». Він базується на відповідях 4 тисяч ІТ-спеціалістів. 

В опитуванні ставили запитання: «Уявіть, що ваш знайомий ІТ-спеціаліст планує переїжджати у ваше місто і питає поради, чи варто так робити. Чи порекомендували б йому своє місто? Оцініть за шкалою від 1 до 10».

Так, найвищий рівень лояльности серед спеціалістів, що мешкають в Івано-Франківську, Львові, Вінниці, Харкові та Чернігові (понад 8 балів). Найнижча оцінка — у Херсона, Запоріжжя, Чернівців, Миколаєва (менше як 5 балів).

 

Також Чернівці вирізнилися поганими дорогами, заторами та неможливістю веложиття. Однак у DOU зазначили, що такі проблеми є всюди, крім Вінниці.

Щоб переглянути докладнішу інформація з кожної категорії рейтингу, тисніть сюди.

 

Коментарі