Новини

Чи важко вести бізнес у Чернівцях: результати опитування від експертів

Підприємці міста зазначають, що торік умови для бізнесу погіршилися.

Ситуація з веденням бізнесу в Чернівцях погіршилася. 2019 року підприємці були задоволені умовами для підприємництва, однак торік статистика стала протилежною.

Такий висновок зробили експерти за результатами «Chernivtsi Business Index». Його обговорили у міській раді сьогодні, 10 лютого. 

Це опитування економічних суб’єктів господарювання, власників та керівників бізнесу Чернівців із метою отримання від них інформації щодо економічного розвитку міста.

Це анкетування у грудні 2019 року та наприкінці 2020-го зробили фонд «Буковина інноваційна» та чернівецький ІТ-кластер «Cluster bit» у партнерстві з Департаментом розвитку Чернівецької міської ради. Підприємці мали відповісти на 30 запитань.

За словами голови фонду «Буковина інноваційна» Андрія Гев’юка, у місті є проблема з підтримкою бізнесу з боку влади.

«Було завдання не робити якісь висновки, а моніторинг. 2019 року було понад 64% фізичних осіб-підприємців, а 2020-го — 70%. Якщо порівнювати з даними Держстату, то у нас є певна похибка. Щодо складнощів ведення бізнесу, то ситуація погіршилася проти минулого року. За словами економістів, це пов’язано з пандемією коронавірусу. Загальну анкету складали з 30 питань. Більшість із них треба обговорити, бо неочікувані результати і в кожного є своє бачення, чому сталося так чи інакше, чому бізнес розвивається в той чи інший бік. Адже моніторинг може показувати не те, чого ми очікуємо. Ситуація з бізнесом погіршилася. Чому? Тому що є проблема з підтримкою влади», — сказав голова фонду.

Результати опитування показали, що представники влади повинні підтримати економічний розвиток міста відповідними заходами. Однак все одно в місті середовище для створення, розвитку та функціонування підприємства будь-якої спеціалізації, розміру та розміщення є досить сприятливим. 

«2019 року підприємці були задоволені умовами ведення бізнесу. Однак 2020-го статистика змінилася, і переважив негативний аспект. Місто не готове і не задоволене теперішніми умовами», — сказав Андрій Гев’юк.

А начальник відділу підприємництва управління соціально-економічного розвитку Департаменту економіки Чернівецької міської ради Юрій Мокрицький зазначив, що опитування допоможе зрозуміти, що для бізнесу важливо в цей період.

«Це є чинником для ухвалення наших рішень. Підприємцям не вистачає знань і ресурсів. І коли міська рада бачить результати таких опитувань, ми вже розуміємо, що треба підвищувати рівень заходів з експорту, думаємо про підтримку бізнес-інкубатора, ресурсу, співфінансування тощо. Такі прості опитування допомагають нам реагувати на зміни в бізнесовому середовищі», — сказав Юрій Мокрицький. 

На презентації також були присутні й представники бізнесу. Зокрема підприємниця Оксана Черчилль розповіла, що бізнесмени, маючи кошти та бажання, мають бюрократичні перепони:

«У нас немає інституції, яка б допомагала інвесторам. Мабуть, інститут має бути, аби розвивати Чернівці. Чому люди їдуть в інші міста та за кордон? Бо там є стабільність. А тут інакше. Чому такі результати опитування? Бо немає довіри до банків, до міської влади загалом. Я вважаю, що результати відносні, я би їх помножила на два чи три. Треба створювати нові проєкти, до яких будемо долучати 20-30 інвесторів».

Нагадаємо, депутати ухвалили два законопроєкти Президента Зеленського, які передбачають матеріальну підтримку бізнесу та населення під час посилень карантину. Так, отримати 8 тисяч гривень одноразової допомоги від держави можуть застраховані особи. Йдеться про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. А там застраховані всі, хто працює офіційно.

Коментарі