Новини

У Німеччині собаки-шукачі визначають хворих на COVID-19 із точністю у 94%

Бельгійську вівчарку Філу та кокера-спаніеля Джо Кокера тренують в університеті ветеринарної медицини Ганновера.

Фото Katarzyna Urbanek, unsplash.com

Одна з ветеринарних клінік у Німеччині натренувала собак-шукачів визначати коронавірус у зразках слини людини з точністю у 94%.

«Собаки здатні відчувати «запах корони», який виділяють клітини заражених людей», – розповіла Естер Шальке, ветеринарка у німецькій школі збройних сил для службових собак.

Трирічна бельгійська вівчарка Філа та однорічний кокер-спаніель Джо Кокер – двоє з собак, яких тренують в університеті ветеринарної медицини Ганновера.

«Ми провели дослідження, в якому собаки нюхали зразки хворих на COVID пацієнтів, і можемо сказати, що отримали точність визначення у 94% — вони здатні відчути запах вірусу.

Собаки і справді можуть відчути запах людей, інфікованих і неінфікованих, а також безсимптомних носіїв та людей, у яких симптоми проявляються», — каже Холгер Волк, керівник ветеринарної клініки.

Штефан Вайль, прем’єр-міністр Нижньої Саксонії, адміністративним центром якої є Ганновер, був вражений дослідженням і попросив перевірити можливість реалізації проєкту з використанням собак-шукачів у повсякденному житті, наприклад, під час концертів.

«Наразі нам потрібно проводити тестування під час масових заходів», — сказав Вайль.

У Фінляндії собак, натренованих визначати коронавірус, почали використовувати в аеропорту Гельсінкі-Вантаа у вересні 2020 року у рамках пілотного проєкту.

Нагадаємо, що за останню добу на Буковині зафіксували майже 200 нових випадків зараження коронавірусом.

Коментарі