Новини

Якою буде вулиця Хотинська в Чернівцях: активісти оприлюднили проєкт

Оновлена вулиця Хотинська матиме більше смуг руху, а велосипедні доріжки облаштують на тротуарах.

Цьогоріч розпочнуть капітальний ремонт вулиці Хотинської в Чернівцях.

Що передбачає проєкт оновленої вулиці та який вигляд матиме цей автошлях, розповів координатор напрямку «Безпечні вулиці» ГО «Буковинська агенція регіонального розвитку» Богдан Старик.

«Вулицю Хотинську проєктували по всій довжині. Проєкт містить реконструкцію пішохідної зони, тому вже скоро ми мали б отримати нормальні тротуари на цій вулиці.

Рух велосипедів буде організовано разом із пішоходами на тротуарній зоні. Загалом рішення сумнівне, але, враховуючи невеликий потік пішоходів і обмежені параметри вулиці, це доволі компромісне рішення», — розповідає Богдан Старик.

За його словами, більшість в’їздів у приватні помешкання облаштують в один рівень із тротуаром. Тобто, пішохідна зона буде безперервною. На всіх переходах, а також зупинках громадського транспорту облаштують смуги з тактильної плитки.

«На перехресті з вулицею Заводською, яка є однією з тих, що сполучають із Садгорою, ми і надалі не побачимо світлофорного регулювання. Натомість залишиться нерегульований лівий поворот із Хотинської на Заводську, яким рухається багато як приватних авто, так і громадського транспорту. Для мене особисто це доволі незрозумілий крок, враховуючи те, що через декілька метрів залишається світлофор на виїзді з АЗС», — зазначає активіст.

Перед перехрестям із вулицею Енергетичною Хотинська розшириться до чотирьох смуг. З усіх боків будуть пішохідні переходи та секції світлофорів для пішоходів. Загалом на перехресті буде 14 автомобільних світлофорів та 8 пішохідних.

За «Епіцентром» кількість смуг у кожному з напрямків зміниться через наявність острівця безпеки: дві смуги будуть у бік Калинівського ринку й одна — до Дріжджзаводу. Ширина кожної смуги становитиме 3 метри.

Пішохідні світлофори з’являться з усіх боків виїзду з торгово-розважального центру «Боянівка», а на самому перехресті вперше в Чернівцях використають жовту розмітку «вафельниця». На ній заборонено зупинятися, і, за умови, що буде працювати автофіксація порушень, водіїв штрафуватимуть.

На зупинці біля ТРЦ «Боянівка» з’явиться навіть певний громадський простір із лавицями, велопарковками та озелененням.

Уже безпосередньо перед поворотом на Калинівський ринок з’явиться фізичне розмежування зустрічних потоків транспорту.

На перехресті з вулицею Александрі, звідки і розпочали ремонт ще торік, з’явиться перехід, якого зараз там не вистачає. Адже є багато житлової забудови, і людям потрібно перетинати вулицю.

Повний опис проєкту можна побачити за цим посиланням.

Коментарі