Новини

Данія побудує острів з вітряками, щоб відмовитися від нафти та газу

Це найбільший будівельний проєкт в історії країни. Його втілення обійдеться у 34 млрд доларів.

Зображення Агенство з енергетики Данії

Данський уряд погодив будівництво у Північному морі величезного штучного острова. На площі, що дорівнює 18 футбольним полям (120 тисяч кв. м), розмістять 200 вітрових генераторів, здатних забезпечити електроенергією три мільйони домогосподарств, повідомляє BBC.

Половина острову належатиме державі, решта – приватному сектору. У майбутньому його площа може збільшитись втричі. Експерти припускають, що потужностей острова вистачить і для забезпечення електрикою деяких сусідніх країн.

Їхній список поки не оголошують, але професор Якоб Остергард з Технічного університету Данії в інтерв’ю ВВС назвав можливими партнерами Британію, Німеччину та Нідерланди.

Крім того, величезна вітрова електростанція вироблятиме водень для промисловості та транспорту. Згідно з ухваленим у Данії Актом про клімат, країна планує у найближчі 10 років скоротити викиди парникових газів на 70% в порівнянні з 1990 роком, а до 2050 року повністю перейти на відновлювану енергетику.

У грудні минулого року Копенгаген оголосив про припинення геологічної розвідки нафти і газу в Північному морі.

Біля берегів острова Борнгольм, на схід від материкової Данії, планують побудувати ще один такий острів, але меншого розміру. Вже підписані угоди, за якими енергія з нього піде до Німеччини, Бельгії та Нідерландів.

Минулого листопада Євросоюз оголосив план підвищити виробництво електроенергії на встановлених у морі вітряках у п’ять разів до 2030 року та у 25 разів до 2050. Наразі ЄС покриває третю частину енергетичних потреб шляхом поновлюваних джерел.

Коментарі