Аналітика

Чернівецькі школярі залишилися без сніданків: чи платитимуть батьки за харчування дітей

Сніданки дітлахам у Чернівцях цьогоріч оплачуватиме не міський бюджет, а їхні батьки. Надалі рішення можуть переглянути.

Фото Alexander Kovacs, unsplash.com

У чернівецьких школах цьогоріч вирішили відмовитися від безкоштовних сніданків. Міська рада не передбачила в бюджеті таку статтю видатків на 2021 рік. Для Чернівців це прецедент, бо таке трапилося вперше за останні 6 років.

Саме тоді, 2016-го, зміни до Закону України «Про освіту» (зокрема, до статті 56 закону) зняли з держави зобов’язання безкоштовно годувати всіх дітей. Згідно з законодавчим актом, безкоштовними сніданками та обідами на державному рівні забезпечували лише дітей ветеранів війни на сході України та інших військових конфліктів, сиріт і позбавлених батьківського піклування, діток з особливими освітніми потребами, а також із малозабезпечених сімей.

Інші категорії школярів держбюджет більше не годував. Водночас органи місцевого самоврядування переклали ці зобов’язання на себе та забезпечували всіх школярів сніданками за рахунок міського бюджету. Чернівецька міська рада не була винятком – на початку своєї каденції депутати попереднього скликання виділили кошти для забезпечення безкоштовного харчування учнів.

Водночас міська рада затвердила Програму розвитку освіти Чернівців на 2017 – 2020 роки. У ній передбачили, що дітки продовжуватимуть отримувати шкільні сніданки у своїх навчальних установах за рахунок міського бюджету на період дії програми.

2017 та 2018 роках, судячи з опублікованих даних, безкоштовні сніданки не були окремою статтею виділення коштів з бюджету – їх перерозподіляли за рахунок зменшення інших видатків бюджету.

Проте з 2019 року сніданки також стали окремою статтею видатків, передбачених програмою. Міська рада тоді виділила 16 мільйонів 568 тисяч 800 гривень, а наступного, 2020-го, – 19 мільйонів 617 тисяч 900 гривень.

Крім того, 2019 року Чернівецька міська рада запровадила у школах шкільне меню за рецептурою Євгена Клопотенка. Це колишній переможець шоу «Майстер Шеф», котрий заснував кулінарний проєкт CultFood. Там він популяризує автентичну українську кухню та розробив шкільне меню, що базується на здоровому харчуванні.

Наприкінці 2019 року Чернівецька міська рада повідомляла про те, що управління освіти провело опитування серед батьків 1-4 класів. За його результатами, 43% хотіли, аби діти отримували в школі безкоштовне харчування, і 73% респондентів підтримали те, що їхні діти харчуватимуться стравами за рецептами Клопотенка. Чернівчани мали сподівання, що якість харчування їхніх дітей надалі буде лише кращою.

Не мають звідки взяти 20 мільйонів

Але вже цього року чернівецькі школярі залишаються без сніданків. Як заявляв чернівецький міський голова Роман Клічук, причина полягає в тому, що управління освіти не подало вчасно відповідної документації.

Тож грошей на безкоштовні сніданки для школярів молодших класів не передбачили в цьогорічному бюджеті. А перерозподілити державні кошти з інших статей видатків змоги немає.

«На забезпечення сніданками необхідно приблизно 20 мільйонів гривень. Щоб виділити їх зараз, потрібно перерозподілити видатки бюджету. Якщо простіше: щоб десь додати, треба звідкись відняти. 20 мільйонів гривень нам наразі немає звідки відняти», — заявив міський голова.

Схоже роз’яснення ситуації оприлюднили й на сайті міської ради: відповідно до чинного законодавства, органи місцевого самоврядування обов’язково повинні забезпечити безоплатним харчуванням лише учнів пільгової категорії (як ми вже казали, це регламентує стаття 56 ЗУ «Про освіту»). І саме на ці потреби в бюджеті на 2021 рік заплановано 5,5 млн грн.

А для забезпечення безкоштовними сніданками всіх учнів 1-4 класів у Чернівцях необхідно близько 20 млн грн. Враховуючи обмеженість фінансового ресурсу, в бюджеті територіальної громади на цей рік кошти на забезпечення сніданками учнів 1-4 класів шкіл не передбачили.

Натомість підставою для виділення цих грошей із бюджету може бути лише затверджена міською радою цільова Програма, у якій передбачено забезпечення безкоштовними сніданками учнів молодших класів. Тобто, подібна до Програми розвитку освіти Чернівців на 2017-2020 роки.

Начальниця управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Застанкевич назвала причину, чому діти залишилися без сніданків —  дефіцит у бюджеті.

«В інших містах уже давно не годують дітей сніданками. І наше фінансове управління ухвалювало таке рішення під час формування бюджету, зокрема спираючись і на ці дані. Наступного року ситуація може змінитися. Проте нині, враховуючи потребу в зменшенні видатків із бюджету, ухвалили таке рішення», — розповіла «Шпальті» Ірина Застанкевич.

Але інші міста продовжують розв’язувати цю проблему у різний спосіб, аби сніданки були доступнішими для школярів.

Так, у Києві впродовж декількох років діти мали змогу взагалі безкоштовно снідати. А цьогоріч їхнє харчування стало частково платним — батьки сплачуватимуть 50% вартости сніданку. І це також спричинило масові обурення в киян.

На Івано-Франківщині сніданки залишаються безкоштовними для школярів. Таке рішення місцеві виконкоми тергромад ухвалили в грудні минулого року.

У Полтаві також учні молодших класів продовжують отримувати безкоштовні сніданки.

Відмовитися від сніданків планувала ще попередня влада

Цікаво, що 2020 року, 13 жовтня, виконком міської ради затвердив вартість сніданків у навчальних закладах Чернівців у розмірі 12 гривень 50 копійок за одну порцію. І в ньому передбачали безкоштовні сніданки.

Проте надалі, 8 грудня, міська рада оголосила тендер у сумі 8,5 мільйонів гривень на організацію шкільного харчування майже в усіх школах, гімназіях, ліцеях Чернівців та в чотирьох навчально-виховних комплексах.

І цей тендер уже не передбачав безкоштовні сніданки для учнів молодших класів.

Отже, виходить, ще попередня міська рада торік не планувала передбачати кошти для безкоштовних сніданків учням молодших класів.

«На дітях ніхто економити не збирається»

Своєю чергою начальниця фінансового управління Лівія Бамбуляк пояснює, що жодної теорії змови чи прагнення відмовитися від такої практики немає. Фінансисти та вся міська рада не мали собі на меті економити на дітях – вони ж бо наше майбутнє. Але справа перш за все не в нестачі коштів, а в завершенні дії Програми розвитку освіти Чернівців.

«Термін дії відповідної програми завершився, і ми не маємо юридичного права вносити ці видатки – вона ж не продовжена. А на 2021 рік цю програму управління освіти досі не затвердили на сесії. Ми закладаємо лише передбачені обов’язкові видатки.

Бюджет на наступний рік ми почали готувати ще в серпні. Всі наші розпорядники повинні були відновити, продовжити чинні або скласти нові програми на наступний рік. Якби освітня програма була хоча б опублікована на сайті, але не затверджена сесією, ми могли передбачити видатки для неї на наступний рік. І в разі, якби її все ж не прийняли, просто б вилучили ці кошти. Але її навіть не розмістили на сайті міськради. Тому закладати такі витрати ми не мали права. Наразі програма, наскільки мені відомо, на доопрацюванні», — каже Лівія Бамбуляк.

«Безкоштовні сніданки» — пережиток радянського минулого

Водночас в освітян є альтернативна думка щодо скасування безкоштовних сніданків. Вони не поділяють масового обурення батьків. Так, представниця одного з чернівецьких загальноосвітніх навчальних закладів, яка воліла залишитися анонімною, зізналася, що вважає безкоштовні сніданки у школах пережитком радянського минулого.

Та й вони, з її слів, не зовсім безкоштовні. Адже їх видають нашим дітям за рахунок міського бюджету, який своєю чергою наповнюємо ми з наших податків.

«Типовий безкоштовний сніданок – це булочка або хліб, не завжди свіжий навіть, спред (знову ж таки — не вершкове масло) та копчена ковбаса або сир. І такий ось сніданок обходиться міському бюджету у 20 мільйонів гривень.

Відверто кажучи, я радію, коли більшість дітей відмовляється від таких сніданків, і в столовій або на перерві дістають свої ланч-бокси з дому та споживають збалансовану їжу. Є дітки пільгових категорій, яких забезпечують безкоштовними гарячими обідами, і це повноцінний прийом їжі. Інших же учнів могли б годувати і їхні батьки. Так зараз, власне, і відбувається. У нас голоду немає, отже, ми повинні відходити від сталих радянських традицій», — вважає педагогиня.

Рішення можуть переглянути

З’ясувалося, що нову програму теперішнє управління освіти подало на розгляд міської ради. Депутати під час сесії відправили проєкт на доопрацювання. Тож є імовірність, що питання можуть переглянути, і чернівецькі дітлахи таки матимуть нагоду харчуватися безкоштовно. Все залежатиме від того, чи затвердять депутати відповідне рішення. Крім того, як ми вже казали, освітяни запевняють, що цьогорічне рішення відмовитися від сніданків не означає, що його не переглянуть наступного року або й раніше.

Коментарі