Новини

Малювали автори з різних країн: у Чернівцях відкрили першу в Україні виставку робіт онкохворих людей

Подивитися на картини можна до кінця лютого.

У Чернівецькому обласному центрі громадського здоров’я сьогодні, 4 лютого, відкрили першу в Україні виставку малюнків онкохворих людей «Намалюй свій біль».

Такий захід організували до Всесвітнього дня боротьби з раком. 

«Сьогодні, 4 лютого, — Всесвітній день боротьби з онкозахворюваннями. Саме вони є причиною смертности людей, на 2 місці серед захворювань. Ми хочемо актуалізувати проблему. Говорити про те, що насамперед за своє здоров’я відповідає сама людина. Ми кажемо про здоров’я загалом: і про психічне, психологічне, соціальне та інші його види. Тому будемо показувати цю виставку цілий місяць», — сказав в. о. генерального директора КНП «Чернівецький обласний центр громадського здоров’я» Володимир Антонюк.


Як ми вже писали раніше, ініціювала цю виставку викладачка Чернівецького медичного фахового коледжу Ірина Марчук.

У коментарі «Шпальті» вона розповіла, що це Всеукраїнський проєкт, до якого долучилися люди з різних країн. 

«У проєкті взяли участь люди з України, Білорусі, Росії, Італії. Ми показали основних 10 картин, а загалом у доробку їх є приблизно 30. Їх малювали непрофесійні художники віком від 18 до 70 років», — сказала ініціаторка. 

Ірина Марчук додала, що ці роботи — це спосіб візуалізації болю онкохворих людей:

«Пацієнтам важко пояснити свій біль лікарю. Тому я, як викладачка, спробувала залучити невербальне спілкування, і вийшли такі методи візуалізації болю. Ми запитували людей, які хотіли б це зробити. Вони малювали, писали вірші тощо».

Фото Володимира Гуцула

Коментарі