Новини

Грали, знайомилися і випивали. У Чернівцях провели аматорський турнір із шахів

Захід був пробним. Можливо, у майбутньому він стане регулярним: зі вступними внесками і призовим фондом. 

Третього лютого у Чернівцях відбувся любительський турнір із шахів.

Змагання серед аматорів провели у домашньому барі 28/33. Участь у невеликому заході взяли 8 людей. Грали у невимушеній атмосфері, поруч із відвідувачами закладу. Партії тривали від декількох хвилин до пів години. Все відбувалося за правилами шахів, але без чіткого часового ліміту.

Після семи партій переможцем став Дмитро Магдюк. Учасник турнірну не програв жодної гри, щоправда, статистику зіпсувала одна нічия. 

«Чотири години мене не було у цьому світі, я був у світі шахів. Мені вдалося знайти підхід до кожного гравця. Приємно відчувати себе переможцем»

За словами Дмитра, шахи — його улюблена гра. Регулярно грає близько п’яти років, але навчив його цієї гри у дитинстві дідусь. 

«Я завжди хотів навчитися професійно грати. Можливо, отримати розряд із цього виду спорту. Але руки так і не дійшли. На деякий час я залишив регулярні партії в шахи, але після виходу серіалу “Ферзевий гамбіт” знову повернувся до цієї гри». 

Поважне друге місце взяв товариш і колега Дмитра — Ігор Кукуняк. Хлопець знає гру з дитинства, його теж навчив дідусь. Але сам учасник турніру почав проявляти інтерес до шахів у 16 років.

«Купив першу дошку, почав цікавитися шаховими дебютами. Далі ми з моїм другом Дмитром почали регулярно грати, вчитися основам: як починати і закінчувати гру. І з дитячого рівня ми перейшли на любительський».

Ігор розповідає, що вже 8 років грає в шахи. Хоча були і тимчасові перерви. Від любительського турніру отримав задоволення і програв лише одного разу — своєму другові Дмитру Магдюку, який і переміг.

«Рівень суперників дуже навіть нормальний. Виконували стандартні дебюти, не грали абияк. Видно було, що ходи продумані. Прохідних партій не було, з усіма цікаво було грати. Легеньких суперників не було, інколи помічав за собою грубі помилки». 

За словами організатора турніру Олександра Білоуса, захід був пробний. Потрібно продумати певні організаційні моменти — і можна регулярно влаштовувати такі невеликі заходи. Можливо, із вступними внесками і призовим фондом.

«Я дуже хочу, аби шахова культура у Чернівцях знову була популярною. Сьогоднішній турнір був більше для своїх. Усе відбувалося у дружній атмосфері. Учасники мали змогу зіграти в улюблену гру, випити вина чи якийсь коктейль, поспілкуватися, врешті, отримати нові знайомства. Головне — не перемога, а емоції», — зазначив Білоус.

Переможець любительського турніру отримав призову пляшку вина й овації від усіх присутніх у закладі.   

Фото Володимира Гуцула

Коментарі