Новини

У Сокирянській ЦРЛ запрацювало автономне відділення гемодіалізу

Це перше автономне відділення гемодіалізу в області і районі, яке є зразковим в Україні.

Сучасне відділення гемодіалізу розпочало роботу у Сокирянській районній лікарні. Його виконали за всіма стандартами, оскільки планували як показове. На ремонт приміщення з місцевого бюджету виділили понад 180 тисяч гривень. Також придбали 4 апарати для процедури очищення крові у німецького підприємства. 

Наразі відділення може приймати пацієнтів у три зміни по 4 людини, це 12 на день.

Як розповів у коментарі «Шпальті» директор Сокирянської ЦРЛ Олександр Андрійчук, це відділення планували впродовж семи років. Запускали його рік.

«Процедура гемодіалізу – досить тривала у часі та займає 4-5 годин. Водночас хворим вона потрібна тричі на тиждень. Тож раніше недужим, щоб отримати життєво важливу допомогу, доводилося долати по 150 кілометрів до Чернівців. Тому декілька хворих, які мешкали у нашому районі, переселилися до Вінницької области — там гемодіаліз був ближче. Зараз же маємо змогу надавати цю послугу у нашій лікарні», – пояснив Олександр Андрійчук.

Наразі у цьому районі потребують гемодіалізу одинадцятеро людей. Восьмеро переїхали у Вінницьку область, бо не поміщалися в обласну лікарню на отримання послуги.

Аби відкрити відділення гемодіалізу, медзаклад отримав ліцензію від Міністерство охорони здоров’я України. Послугу також мають законтрактувати із НСЗУ, яка й оплачуватиме процедуру. Наразі ж на лікування пацієнтів, яким потрібне очищення крові, гроші виділяють із місцевого бюджету. Обслуговують тут наразі чотирьох сокирянців.

 

Коментарі