Новини

У краєзнавчому музеї Чернівців зберігають рідкісний стародрук

З 2000 примірників Острозької біблії наразі у світі збереглася 351 книга.

У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї зберігається визначна пам’ятка друкарства – Острозька біблія.

Про це повідомляє краєзнавчий музей у фейсбуку.

«Острозька біблія – визначна пам’ятка друкарства, перше повне видання біблії церковнослов’янською мовою. Надрукована на кошти князя Костянтина Острозького в його друкарні Іваном Федоровим (друк закінчено 1581 р.)», – йдеться у повідомленні.

Видання Біблії 1581 року належить до визначних зразків не лише української, а й світової поліграфії XVI ст. Має 1256 сторінок.

В оформленні Острозької біблії широко використовували характерні для кириличних книг декоративні елементи, заставки, кінцівки, ініціали, численні композиції з виливних прикрас. У виданні вміщено 81 заставку, 70 кінцівок, 1384 гравійовані ініціали.

Старший науковий співробітник відділу науково-фондової роботи Оксана Драгомирецька розповіла «Шпальті», звідки ці стародруки потрапили до музею.

«Ці стародруки потрапили, у свій час, спочатку до крайового музею, частково, з митрополичої бібліотеки. А ми, як правонаступники, зберігаємо їх у нас. Ці книги потребують спеціального зберігання. Тому, зокрема і Острозька Біблія, зберігається у фондах краєзнавчого музею», – розповіла наукова співробітниця музею.

Оксана Драгомирецька зауважила, що побачити ці стародруки можна, попередньо написавши запит до адміністрації музею. Адміністрація розглядає ці звернення і тоді видає дозвіл.

Друкуючи Острозьку біблію, Іван Федоров уперше в світі застосував 6 видів типографських шрифтів.

Для перекладу книги староукраїнською мовою князь К. Острозький запросив до Острога вчених мужів із найповажніших закладів Європи. Це були викладачі з Падуї, Венеції, Афін, Кракова.

У традиційному варіанті Острозьку біблію не раз передруковували у Москві (вперше 1663 р.), Санкт-Петербурзі, Києві, Почаєві, Перемишлі, Буді (Угорщина). Її мова мала великий вплив на утвердження в східних і південних слов’ян пізнішого східнослов’янського варіанту церковнослов’янської мови.

Тираж видання в книжці не зазначений, однак фахівці вважають, що Острозька біблія була надрукована в кількості 1500–2000 примірників. Із них на сьогодні у світі збереглася 351 книга. В Україні – 70. Одна з них – у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї.

Фото краєзнавчого музею

Коментарі