Новини

На Кобилянської замінили освітлення. Який зараз вигляд має вулиця вночі. Фоторепортаж

Старі громіздкі світильники замінили на сучасні енергозберігальні. До того ж, зараз вуличне освітлення більш тепле і краще видно архітектурні деталі.

У Чернівцях на вулиці Ольги Кобилянської завершили реконструкцію освітлення фасадів будинків. За кошти з міського бюджету замінили понад 400 ліхтарів на більш сучасні та енергозберігальні.

У коментарі «Шпальті» директор Департаменту ЖКГ Володимир Бешлей розповів, що почали планову заміну освітлення головної пішохідної вулиці в Чернівцях ще 2019 року.

«Спочатку замінили світильники і центральні прожектори. Торік почали міняти світильники, які освітлюють фасади. Старі були громіздкі й неекономні. Зараз ми поставили енергозберігальні. До того ж, нове світло тепле, фасадне. Навіть фотографії тепер на Кобилянської будуть якіснішими, кращий вигляд матимуть архітектурні споруди», — розповів посадовець.

Він також зазначив, що це не останній етап роботи із заміни освітлення на Кобилянської. Ще є ділянки, до яких не дійшли, й окремі будинки, де мають замінити освітлення.

«Наразі замінено освітлення на близько 20 будинках, загалом це 407 світильників. Десь встановили додаткове освітлення, десь замінили старе. Подекуди в старому проєкті освітлення взагалі не було, а ми його зараз встановили. Якщо були ділянки, які, на думку підрядника, треба було підсвітити додатково – ми це також робили. Але робота ще є, її багато. Все будемо виконувати в порядку планових робіт», — сказав Бешлей.

Комунальник додав, що, крім Кобилянської, в мерії хочуть замінити освітлення самої міськради та центральних площ міста.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Чернівцях група активістів самоорганізувалася та провела роботи із заміни ламп на архітектурних будівлях міста.

Довідково:

2020 року між Департаментом ЖКГ та ТОВ «ДЖІ 2 ЕНЕРДЖІ» був укладений договір на виконання робіт по об’єкту «Капітальний ремонт зовнішнього освітлення вул. О.Кобилянської в м.Чернівцях». Загальна кошторисна вартість робіт становить 999 852,0 грн. Договірна ціна – ціна переможця торгів, на яку укладено договір №503 від 20.10.2020р., складає 777 777,0 грн. Підрядна організація виконала роботи з: демонтажу та монтажу світильників, карнизних прожекторів для ламп розжарювання (марки LL-889 32155 85-265V 18W 1700Lm 2700, кут розсіювання 24, в кількості 101 шт.; та LL-882 32138 85-265V5W310Lm 2700, кут розсіювання 24 в кількості 306 шт.) на кронштейнах, замінили звичайні світильники (70 % світильників були не робочі) на сучасні енергозберігальні люмінесцентні світильники. Прокладання ізольованих проводів перерізом до 6 мм у коробах та кабелю; установлення щитків освітлювальних. Згідно з актами виконаних робіт, 2020 року було профінансовано кошти в сумі 770 091,0 грн.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі