Афіша, Новини

У культурно-мистецькому центрі Миколайчука у Чернівцях проведуть творчий вечір Оксани Драчковської

Це перший захід у відновленому культурно-мистецькому центрі.


5 лютого у культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука відбудеться творчий вечір чернівецької письменниці Оксани Драчковської. Під час дійства «Я і трохи музики» авторка читатиме власні твори, також її друзі-музиканти виконають декілька музичних номерів. Зокрема Надія Селезньова, Володимир Фісюк, Богдан Ластівка та Льоша Маркес. 

Як розповіла «Шпальті» Оксана Драчковська, проведення творчого вечора у відновленому культурно-мистецькому центрі зацікавило багатьох. 

«Я розумію, що до цього закладу дуже велика увага, інтерес, розумію чому. Адже майже рік пройшов, відколи там завершили ремонтні роботи, всі бачать, що начебто готове, але влітку там проростали бур’яни, а взимку не чистили сніг. Тож виникають чутки й думки, мовляв, воно буде стояти нікому не потрібне. Гроші відмили і закинули», — зауважила вона.

Крім того, Оксана Драчковська каже, що все насправді не так. Затягнулися бюрократичні процедури з багатьох причин.

Зокрема, для культурно-мистецькому центру довго не могли знайти бухгалтера в штат, аби запустити роботу, укласти відповідні угоди. 

«Знаю про це, бо, коли у мене виникла ідея щодо проведення творчого вечора, ми разом із подругою Любою Добровольською, яка є радницею голови ОДА з питань культури, культурною менеджеркою, подумали, чому б не зробити мені раз на 50 років творчий вечір. Ось непогана нагода», — зазначила вона.

Оксана каже, для неї принципово і важливо, що приміщення доступне для маломобільних людей. Адже жінка має дитину на візку, а також друзів на кріслах колісних, яким теж необхідна доступність, аби запросити їх на цей захід.

А оновлений культурно-мистецький центр має не тільки пандус, але і вбиральні, доступні для людей з інвалідністю, там є окремий гардероб, у залі виділено ряд для візків. І це перший культурний заклад у Чернівцях, де дійсно подбали про людей на колісних кріслах.

Щодо творчого вечора, то Оксана Драчковська сама розробила сценарій. 

«Я просто буду читати свої твори, звичайно, ті, які не опубліковані або ще не були опубліковані, або уривки, які були скорочені видавництвами. З моєї повісті «Нянька-Ненька» видавництво залишило третину тексту. Хочу, якщо прийдуть люди, які мене читають, щоб почули щось нове», — каже авторка.

Щодо музичних творів, письменниця каже, що має декілька улюблених музичних творів, і вона хотіла би, аби вони там прозвучали. До кожної пісні обрала виконавця. Це друзі Оксани Драчковської, які не відмовилися виступити.

«Ми подумали, якщо організуємо і проведемо там перший захід, воно піде швидше, і дійсно так відбувається, бо наступного тижня оголосять конкурс на заміщення посади директора центру. Буде директор, будуть формувати штат», — каже авторка.

Також вона зазначила, що хоче, аби люди побачили, що навіть до офіційного запуску роботи закладу тут можна щось робити, аби такий крутий майданчик не стояв даремно, коли є на нього запит.

 

Коментарі