Новини

Верховна Рада попередньо ухвалила законопроєкт, покликаний регулювати діяльність колекторів

Законопроєкт встановлює правила роботи колекторів та забороняє приниження боржників.

Фото epravda.com.ua

Верховна Рада 27 січня прийняла за основу законопроєкт про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованости, який посилює вимоги до роботи колекторських компаній, передає НВ.

У пояснювальній записці парламентарі зазначили, що колекторська діяльність нерідко межує із порушеннями законів, включаючи кримінальні справи.

«Для спонукання боржників, що прострочили повернення боргу, до виконання обов’язку перед кредиторами колектори доволі часто вдаються до психологічного тиску на них та членів їх родин, застосовуючи при цьому жорсткі, а інколи і протиправні методи», — йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєкт встановлює правила роботи колекторів і їх регулювання, зокрема, порядок реєстрації колекторської компанії, норми етичної поведінки з боржниками, вимоги до нагляду за колекторською діяльністю, а також санкції за порушення.

«Закон забороняє приниження людини при стягненні боргу. Забороняє нічні дзвінки, дзвінки роботодавцю, сусідам, родичам, поширення персональних даних. Дає Нацбанку ефективні повноваження щодо захисту прав людей», — прокоментував голосування глава профільного фінансового комітету Ради Данило Гетманцев.

Нацбанк, який брав участь у його підготовці, раніше підкреслював, що головною метою документа є врегулювання діяльности колекторських компаній на законодавчому рівні. За словами представників регулятора, законодавство не визначає термінів «колектор» або «колекторська діяльність» і не регулює повноваження і правила поведінки таких компаній, що призводить до численних порушень прав споживачів фінансових послуг.

Законопроєкт також передбачає створення публічного реєстру колекторських компаній. Вести цей реєстр буде Нацбанк, який також контролюватиме дотримання колекторами законодавства, встановлювати додаткові вимоги до взаємодії зі споживачами, захищати права споживачів і розглядати звернення громадян.

Крім того, регулятор отримає можливість накладати штрафні санкції або виключати порушника з реєстру колекторських компаній у випадках порушень.

Коментарі