Новини

У Чернівцях підняли плату за харчування у дитсадках

Цього року батьки заплатять 70% від вартости харчування.

З 1 лютого цього року плату за харчування у дитсадках для батьків підвищать на 10%. Відповідне рішення ухвалили під час засідання 26 січня на виконавчому комітеті Чернівецької міської ради. 

Як повідомила заступниця начальника управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Застанкевич, вони просять встановити плату батьків за харчування дітей у дошкільних закладах 70% від вартости. Водночас ціна обідів не зміниться — збільшується на 10% плата батьків.

Зокрема у групах раннього розвитку вартість харчування на день для дитини ясельної групи становить 26 грн (торік батьки платили 15,60 грн від цієї суми, а цьогоріч – 18-20 грн), а в групах дошкільного віку – 38 грн (минулого року – 22,80 грн, цьогоріч – 26,60 грн). Тож, загальна місячна плата зросте майже на 100 грн. 

Раніше 40% від загальної суми платило місто, а 60% — батьки, то тепер буде 30% і 70% відповідно.

«Торік загальна плата за бюджетним фондом становила 24 млн 357 тис. грн, а у бюджет на 2021 рік заклали 19 млн 864 тис. грн. У бюджеті цього року бракує на харчування дітей майже 5 млн грн. Тому доводиться підвищити оплату для батьків», — пояснила Ірина Застанкевич. 

Також вона зазначила, що діти пільгових категорій харчуватимуться у дитсадках безкоштовно, а діти з багатодітних сімей – за 50% від вартости.

Як зазначив заступник міського голови Юрій Лесюк, наразі міська рада є заручниками рішень, які ухвалили раніше.

«Ці кошти не закладені в бюджеті, і процес ухвалення рішення відбувся у вересні-жовтні. Така ж процедура склалася зі сніданками для школярів. По-перше, не провели громадські слухання, і батьки не знали про це», — каже заступник міського голови.

За словами керівниці управління фінансів міськради Лівії Бамбуляк, враховуючи карантин у Чернівцях, зменшилися надходження до бюджету. 

Також вона зазначила, що спілкуються з іншими містами щодо подібних рішень — у них оплата для батьків подекуди вдвічі вища.

«Наприклад, у Вінниці 25% виділяють із бюджету міста, 75% — батьки, у Житомирі і Тернополі 30% бюджет, 70% — батьки. Водночас у деяких містах до бюджету збирають податки набагато більші, ніж у Чернівцях», — каже начальниця фінуправління.

 

Коментарі