Новини

Українська 200-гривнева банкнота – серед номінантів міжнародного конкурсу

На перемогу у престижному конкурсі претендують ще 15 банкнот різних країн світу, що випущені 2020 року.

Фото НБУ

Купюра 200 гривень четвертого покоління – серед номінантів щорічного міжнародного конкурсу «Банкнота року», який організовує Міжнародне товариство банкнот (IBNS).

Про це повідомляє Музей грошей Національного банку України.

«На перемогу у престижному конкурсі претендують ще 15 банкнот різних країн світу, що випущені 2020 року. Кількість учасників конкурсу може зрости, адже термін номінування банкнот спливає 31 січня 2021 року», – йдеться у повідомленні.

Серед критеріїв, що мають значення для журі конкурсу «Банкнота року» – художні особливості, дизайн, кольорова гама та захисні елементи.

Торік у день народження Лесі Українки – 25 лютого 2020 року – Національний банк ввів у обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень, що мають поступово замінити купюри попереднього зразка.

На аверсі банкноти четвертого покоління портрет Лесі Українки переміщений у центр. Раніше її зображення було з правого боку.

На реверсі 200 гривень зображена в’їзна вежа Луцького замку – найстаріша споруда міста. Поруч із нею і сьогодні росте ясен, якому понад 200 років. Саме під ним нібито любила відпочивати і писати вірші Леся Українка, яка провела у Луцьку свої дитячі роки.

Банкнота надрукована на тонованому папері зі світло-рожевим відтінком. Елементи захисту купюри – багатотонові водяні знаки, захисна стрічка, наскрізний елемент, «віконна» захисна стрічка, елемент SPARK у формі стилізованого зображення водяної лілії, рельєфні елементи, латентне зображення та мікротексти.

Крім елементів захисту для візуального визначення, банкнота має і ті, що визначаються в ультрафіолетових, інфрачервоних променях та мають магнітні властивості.

Коментарі