Новини

Ночують і ховаються від холоду: у Німеччині встановили спеціальні капсули для безхатченків

Ці капсули теплоізольовані, не пропускають воду і водночас добре провітрюються.

Фото Alexander Kaya

Другу зиму поспіль на вулицях німецького міста Ульма облаштовують спеціальні капсули, в яких безпритульні можуть сховатися на ніч від холоду.

Як повідомляє видання Хмарочос, цього року такі «ульмські гнізда» (Ulmer Nester) внесли до муніципальної концепції захисту від замерзання.

Створення спальних капсул для безпритульних — це ідея адміністрації міста. Чиновники пояснюють: люди, які опинилися на вулиці, не завжди мають змогу доїхати до притулку — хтось втомлений або хворий, хтось прагне побути на самоті, а хтось не хоче залишати свого собаку, оскільки до притулків досі не пускають із тваринами.

Тож їм допоможуть «ульмські гнізда», встановлені в різних локаціях міста. Самі капсули доволі прості: просторий дерев’яний каркас, зовні обшитий бляхою, двері, що відчиняються вгору.

Усередині капсули є полиця для сну та спальний мішок. Людина може почуватися тут у безпеці, адже «гніздо» зачиняється зсередини, а відкрити його ззовні можна лише в екстрених випадках.

Проєктувальники, які розробляли ці капсули, прагнули зробити їх якомога комфортнішими: вони теплоізольовані, не пропускають воду і водночас добре провітрюються. Крім того, вони обладнані сенсорами, які вимірюють температуру «приміщення», зчитують показники кисню та задимлености, а також «сповіщають», якщо в капсулі є людина.

Фото Tom Weller/dpa

Інформація з датчиків починає надходити соціальним робітникам, щойно відбувається «заселення». Вранці вони приходять до «гнізда» і спілкуються з його гостем, пропонуючи йому подальшу допомогу.

«Звісно, завжди є ризик, що «гніздами» можуть скористатися не бездомні, а просто «загулялі» люди. Але ми вважаємо, що людина, яка хоче заночувати у капсулі, дійсно має на це серйозні причини», — кажуть проєктувальники.

Працюючи над проєктом, команда розробників залучала до обговорення не лише мешканців тих районів, де встановлюють капсули, але й медиків, які працюють із безпритульними людьми, а також самих безхатченків.

На проєктування цих капсул муніципалітет уже витратив 35 тисяч євро, а на щорічну їх експлуатацію — шість тисяч.

Наразі адміністрація міста розмірковує, як налагодити серійний випуск таких «гнізд», але розробники все ще працюють над їх удосконаленням.

Коментарі